Ученици и учители от Трето ОУ „Братя Миладинови“ участваха в международен проект

Успешно приключи  работата по трансграничен проект, наречен „Балкански пъзел“, между Трето ОУ „Братя Миладинови“, гр. Гоце Делчев – Република България и ООУ „Димитър Миладинов“, Център – гр. Скопие, Република Северна Македония.

Основната цел на проекта бе да  се запознаят учениците с живота и делото на обявената за светица през 2016 г. – Майка Тереза, която е родена в Скопие, както и да създадат едно ново приятелство, изградено на толерантност, уважение и доброта.

Участници в проекта от Трето основно училище бяха 5 учители и 10 ученици от VII клас. По изискване на проекта, участниците от Македония бяха същия брой.

В  съответствие с тази цел, в рамките на проекта, в двете училища се осъществиха и други дейности:  Как си представям човека от 21век, като в тази дейност се включиха всички ученици. Те писаха стихове, есета, рисуваха картини и реализираха други творчески изяви, вдъхновени от делата и мъдростите, останали от Майка Тереза. Техните творби бяха представени при гостуването на групата в Трето основно училище и пред Владимир Москов – кмет на Община Гоце Делчев.

Гоцеделчевската група стана участник и инициатор на игри- ледоразбивачи, игри за опознаване и създаване на приятелства, народни хора и веселие.

 Учителите, участвали в проекта: г-жа Цвета Костадинова, г-жа Ваня Тупарова,  г-н   Валентин Атанасов и  учители от начален етап – г-жа Нели Йондева и г-жа Людмила Червенкова,  споделиха впечатленията си от проведените съвместни дейности  с колегите си  от гр. Скопие . А те са, че в рамките на четири дни темите, с които  са се запознали, са интересни и допринасят за обогатяване на знанията на учениците.

Всички бяха единодушни, че  училището играе ключова роля в подкрепата на интеграцията, предотвратяването на дискриминацията и насърчаването на толерантност и уважение.

Атмосферата на работа бе приятелска, екипна, съчетана с уважение, творчество и разбирателство. Учениците създадоха  нови приятелства, а учителите обмениха  иновативни практики, разкази за общата ни история. Не липсваха  и забавни моменти от разминавания в превода.

Повреме на цялата работа по проекта учениците научиха много нови неща и се забавляваха.

След представянето на проекта се проведе и дискусия.  Отчетени бяха и  безспорните ползи от така провежданите проекти. Резултатите, които постигнаха учениците, са стимул за тях, повишават мотивацията им за учене и подобряват нивото на знанията и уменията им.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене