Българите не искат и да чуят за тукашните курорти! Цените са невъзможни!

Туроператорът от Благоевград Ива Илиева: Не виждам светлина в тунела, интересът към почивките в чужбина е слаб

Хората от Югозапада са предпочели да посрещнат коледните и новогодишните празници основно у дома или в родните курорти. Това сочат наблюденията на туроператорите. Интересът към почивките в чужбина продължава да бъде нисък заради строгите мерки за пътуване зад граница.

„Много малко бяха хората, които решиха да изкарат новогодишните празници. Повечето решиха да си останат в България. За чужбина най-предпочитаната дестинация беше Турция. Мерките там са много облекчени. Отделно от това турците са много гостоприемни към нас, а и не само. Независимо че турската лира почти се обезцени, ние ходим и пазаруваме там и това оказва влияние върху останалите жители, които са много положително настроени към българите. Но като цяло интересът към чужбина е много нисък. Това е така, защото дори и да си се ваксинирал, задължително на границата трябва да покажеш PCR тест. Това доста оскъпява екскурзията и спира много хора“, каза Ива Илиева.

На въпрос как вижда работата на туроператорите през 2022 година, тя отговори:

„Моето виждане е, че нещата ще продължат да си бъдат така, както досега. Повечето от клиентите ни ще предпочетат да са в България за летния сезон и ще бъдат основно по родните курорти. Някои може би ще отидат и до Турция, както вече споменах. Искрено се надявам да се променят нещата. Това стоене вкъщи се отрази много негативно на хората във всеки един аспект“.

От туристическия бранш в Банско са обнадеждени след натоварения период, който са имали покрай коледните и новогодишни празници. „По празниците беше доста добре за туристическия бранш. Празниците за Коледа и Нова година се сляха и наистина имаше доста туристи. Върнахме се в усещането на годините 2016-а, 2017-а, 2018-а и 2019-а и натоварените периоди, които имахме тогава. Има сняг, условията са прекрасни за всички туристи и любителите на ски. Това е радост за колегите. През почивните дни имаше основно българи. Чужденците също започнаха да идват, въпреки че има растящи индикации за вируса. Очакванията и надеждите ни са, че ще направим сравнително добър сезон“, коментира пред „Топ Преса“ председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

Той обаче подчерта и притесненията, които имат той и колегите му, свързани с пандемията, цената на тока и липсата на кадри. „Остава ни обаче тревогата от липсата на кадри и повишаването цените на енергоносителите. Това е едно нещо, което изяжда крехките ни печалби и възможностите за връщане на кредит. Знаете, че за да се направи един бизнес, се взима кредит. Повишението на тока много ни се отразява. Ние сме ги калкулирали и договорили с клиентите нашите оферти преди месеци и така в момента те вече не са актуални. Сами чувате, че пак започна да се говори и за повишаване на заразените с Ковид-19. Съжалявам, че го казвам, не съм доктор, но не може математик да дава информация и да прогнозира всичко, свързано с коронавируса. Това не са медицински лица. Ако гледаме само математиката, то тя сочи, че трябва да има локдаун. Ние казваме Не! Локдауните нанасят силни вреди на икономиката и отказват едни хора от работа в туристическия бранш, а други от ходенето на почивка. Локдаунът трябва да бъде последното нещо, което да се направи, ако всички други опции вече са изчерпани. Защото държавата няма откъде да плаща тези пари на бизнеса, които ще бъдат загубени. Това ще доведе до множество фалити и загуба на голям брой работни места. Затова от нашия бранш призоваваме да няма тренировки на тема „локдаун“. Всичко това силно съсипва резервациите и работата на целия туристически бизнес. Планината е здраве и хората трябва да имат възможността да я посетят“, завърши Малин Бистрин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене