Спират благоевградско НПО,бълнувало македонско малцинство у нас

Главният прокурор Сотир Цацаров бе сезиран от Държавна агенция „Национална сигурност“ за регистрирано сдружение с нестопанска цел с наименование „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“, със седалище гр. Благоевград, чиито цели са насочени срещу единството на нацията и представляващо заплаха за националната сигурност.

Главният прокурор изпрати справката от ДАНС на компетентната прокуратура – Окръжна прокуратура – Благоевград, която пък сезира съда с искане да бъде прекратена дейността на „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“.

Основание за това е дейността на сдружението, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави. Целите на сдружението са политически, а средствата за тяхното постигане недвусмислено сочат, че учредителите приемат, не само съществуването на македонско етническо малцинство в България, /каквото не съществува/ но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което се налага тяхната защита.

Дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията, поради което то съществува в нарушение на чл.44 ал.2 от Конституцията на България.

Сдружението, развивало противоконституционна дейност, е регистрирано в Благоевград, на булевард „Васил Левски“. То имало за цел да работи за правата на македонците у нас, да организира събори на македонското малцинство и да организира митинги и демонстрации.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене