Как Банско успява да привлече хиляди туристи и през лятото

Разположил се в полите на Пирин планина, Банско е една от най-популяр­ните дестинации за любителите на зимни­те спортове. Курортът е изключително посе­щаван през зимния сезон като привлича и чужденци от цял свят.

Курортният град успява да постигне същия успех и през лятото, а причината е Международ­ният фестивал „Банско джаз фест“, който омагьосва гра­да за поредна година.

Концертите събират мно­гохилядна публика пред от­критата сцена в центъра на града на площад „Никола Вапцаров“.

С всяка измина­ла година участват все по-вълнуващи музиканти от цял свят, а гостите на града се наслажда­ват на прекрасната музика.

Джаз фестивалът е едно от най-зна­чимите междуна­родни културни събития на Балка­ните.

В пиринския ку­рорт се изявяват джаз групи и из­пълнители от Сър­бия, Италия, Ук­райна, Германия, Белгия и Китай.

Почитателите на джаза чуха за пръв път у нас Биг бенд „Нишвил“ с диригент Владан Кара­джов от Сър­бия. Музикан­тите пристигат от Ниш, а ор­кестърът носи името на из­вестния фести­вал, който вся­ко лято събира елитни джаз изпълнители от цял свят.

Те веднага завладяха сър­цата на публи­ката със свое­то невероятно присъствие на сцената под звездите. Прекрасните вока­листи на бенда допринесоха за настроението на любите­лите на джаза.

„Атмосферата на този фес­тивал е неповторима.

Българската публика е страхотна, а Банско е едно изключително приятно мяс­то. Определено бихме се радвали да свирим отново в България“, коментира ки­таристът на „Нишвил“ Лазар Петрович пред Силвия При­биловска.

Немският бенд „Jazzbones“ накара публиката да танцу­ва пред сцената до полунощ.

Сред участниците са и ат­рактивните изпълнители от Jive Aces от Великобри­тания, NATO Jazz Combo от Белгия, Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев от България, Васил Петров, Ангел Заберски, известните Gipsy Kings by Paco Baliardo и други.

За пореден път всички, кои­то обичат тази пленяваща му­зика, празну­ват денонощно в Банско, като концертите продължават с джем сешъни в местните пиано барове.

Международ­ният фестивал „Банско джаз фест“ продъл­жава 8 дни и приключи на 11 август.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене