ИНТЕРАКТИВНИТЕ УРОЦИ ПО ЕРАЗЪМ + В СУ САТОВЧА ПРОДЪЛЖАВАТ , СТАРШИ УЧИТЕЛ БИЛЯНА ХАДЖИЕВА И ШЕСТОКЛАСНИЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА С УРОК „ДА ПОСРЕЩНЕМ ГОСТИ ОТ АЗИЯ“

класна стая чрез творчество и педагогически иновации“, Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1, Училищно образование на СУ „Св.св.Кирил и Методий село Сатовча, старши учителят по география и икономика Биляна Хаджиева , проведе интерактивен урок с учениците от шести клас  на тема: „Да посрещаме гости от Азия“.

Основните цели на урока бяха :

Формиране и развитие на основите на географската култура на учениците;

Формиране на географски компетенции и модели на поведение в географското пространство;

Затвърдяване на нравствено-естетически ценности, свързани с народите от континента Азия.

 

Изкрючително интересния за учениците урок започна с кратка презентация за континента Азия.

Учителката  Биляна Хаджиева раздели класа на пет екипа, които представиха населението на Япония, Индия, Китай, Саудитска Арабия и Русия чрез ролева игра.

Останалите ученици бяха домакини и задаваха въпроси към всеки екип за страната, която представя.

Те си  избраха капитани и говорители на екипите и определиха последователността, в която представяха страните.

В предварителната си подготовка за урока, групите бяха подготвили: поздрав на езика на страната, подарък за домакините, начин на представяне, национални костюми за съответната страна, традиционна храна и традиционна музика.

Екипите започнаха ролевата игра с поздрав за съответната страна. Говорителите и капитаните характеризираха страната си по географската карта.

Гостите от Индия бяха облечени с традиционни индийски облекла – сари, демонстрираха част от бижутата на индийската жена и мехнди – изкуството за рисуване с къна.

Гостите от Япония разказаха за пиенето на чай, изработване на фигури от хартия, подреждане на цветя – икебана и др.

Екипът предтавящ гостите  от Китай пък разказаха за китайската Нова година, която е най-дългият и най-важният празник, защото китайците използват лунен календар ,а гостите от Русия разказаха за произхода на името Русия, самовара, матрьошките, големите кожени шапки, Чебурашка – известен герой от детската литература и анимация.

Появата на Арабският принц в края на урока бе голямата изненада.На свой ред той  разказа за номадските племена – бедуините, които днес работят в нефтената промишленост, за дресирането на соколи за лов на диви животни и птици.

Домакините отрупаха с въпроси  „гостите“ им  по време на представянето и оцениха работата, която включва компетентност, модели на поведение, атрактивност и активност.

По този интересен и забавен начин, шестокласниците  с желание и старание проучваха и изучаваха народите от азиатския континент. Те показаха не само отлични знания по география и икономика, но и артистични умения, с които впечатлиха домакините.

Като координатор на Проекта Райка Славчева изказа  благодарности на г-жа Биляна Хаджиева и талантливите ученици от шести клас.

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и Координатор на Проекта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене