Вътрешните министри на България и Северна Македония казаха „Не на корупцията“

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов присъствието на поредния етап от проекта на Дирекция „Вътрешна сигурност“ под надслов „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“, заедно с колегата си от Северна Македония, министър Оливер Спасовски.

„Ефектът от проекта първо ще проличи, когато на телефонната линия, която работи в България, започнат да се обаждат все повече граждани. Това ще е първият сигнал, че ние сме привлекли фокуса на гражданите върху този проблем и сме изградили един канал за комуникация, който впоследствие да бъде надграден и с доверие между служителите на МВР и гражданите, които подават такива сигнали. На другата линия са наши служители, които приемат сигнала, преценява се от ръководствените нива в Дирекция „Вътрешна сигурност“ неговата същност и се разпределя за работа – дали ще е незабавна проверка или ще се работи по оперативни способи“, каза министър Маринов.

Той прекоси граничната линия, за да се срещне с колегата си Спасовски на граничен пункт „Делчево“.

По неговите думи обаче, освен получаване на самия сигнал, той трябва да бъде отработен, тъй като при липса на институционална реакция е възможно гражданинът да загуби доверие в службите и да сигнализира след това. Маринов уточни, че от подаваните сигнали има доста случаи, в които има разкрити или предотвратени корупционни практики.

„Въпреки че след разкриването на всяка една такава корупционна практика и показвайки я в обществото, това от една страна удря по имиджа на МВР, но от друга показва, че се борим с вътрешния си проблем успешно“, заяви той.

„Благодаря на колегата Маринов, че можем заедно да представим този проект под мотото „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“. Това е много силно мото, което отправя послания и до МВР, и до гражданите. Трябва да се изправим заедно срещу корупцията в институциите, корупцията в държавата. При нас вече има двама задържани да корупция в рамките на този проект, каза Оливер Спасовски.

Двамата вътрешни министри раздадоха рекламни материали под формата на брандирана минерална вода, гривни, тениски и атрактивни детски играчки, наподобяващи полицейски колички, с които да дадат повече гласност на кампанията.

В съвместната инициатива участваха и стажанти, които, облечени с бели тениски, също раздаваха рекламни материали.

Двамата министри се поздравиха, като си казаха, че това е един добър пример за съвместна работа. Според Оливер Спасовски този проект е добър подход, с който Северна Македония демонстрира стъпките, по които върви по пътя за присъединяването в Европейския съюз.

В двустранната среща на двете съседни държави от българска страна участваха началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков, ст. комисар Дойчин Дойчинов, директор на ОДМВР – Благоевград, комисар Васил Митов, началник на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил и Румен Ганев, директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“./БГНЕС/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене