Безрезервна подкрепа в предстоящите избори получи кметът на Община Доспат от евродепутатът Асим Адемов и д-р Красимир Събев от ПП ГЕРБ

Безрезервна подкрепа в предстоящите избори получи кметът на Община Доспат от евродепутатът Асим Адемов и д-р Красимир Събев от ПП ГЕРБ

Празника на Община Доспат тази година премина без инциденти и с невиждани мащаби досега – в рамките на трите дена минаха над 100 000 души, като само в съботния ден преминаха над 40 000 души, съобщи кметът на Община Доспат инж. Елин Радев.

Искам да благодаря на всички служители от Общинска администрация Доспат и ОП „ОБЧ“ – гр. Доспат, на полицията, бърза помощ, които се включиха в организацията на събора и осигуриха безопасността на гражданите по време на събитието.

Кметът на Община Доспат в официалната част на съботната вечер направи отчет за втория си мандат. Сред официалните гости бяха евродепутатът Асим Адемов от ЕНП/ГЕРБ, д-р Красимир Събев депутат от ПП ГЕРБ в 49-то Народно събрание, кметът на Община Борино Мустафа Караахмед, кметът на Община Марица Димитър Иванов, Председателят на Общински съвет Доспат инж. Адалберт Ферев. Кметът получи и много поздравителни адреси.

Изказвания направиха евродепутатът Асим Адемов и д-р Красимир Събев. И двамата изразиха приятните си впечатления от проектите, които се реализират в Общината, както и Празника на Община Доспат. Те декларираха безрезервната си подкрепа към Кмета инж. Елин Радев в предстоящите местни избори. Асим Адемов заяви, че кметът Радев има какво още да направи за Общината, защото има опитът и желанието да работи за развитието на Община Доспат.

Ето какво каза кметът инж. Радев пред хилядното множество:

Уважаеми жители и гости на община Доспат,

Огромна чест и удоволствие за мен и моя екип е отново да ви приветстваме с „ДОБРЕ ДОШЛИ” и да открия официално празника на Община Доспат.
За пореден път отново сме заедно в местността „Събора”.
За нас е чест да бъдете наши гости.
Преди да ви пожелая приятно прекарване, като кмет на Община Доспат искам да изкажа няколко благодарности.
От мое име и от името на Общинска администрация Доспат изказвам огромната си благодарност за пореден път на нашите дарители, без чиято подкрепа нямаше да можем да организираме и проведем празника на Общината.
Уважаеми приятели, изказвам благодарност и към всички вас, които ще станете съпричастни към този наистина грандиозен празник.
От тази трибуна приветствам стотиците самодейни групи и състави – близо 600 души, които ще се включат във Фестивала на народното творчество в събота и неделя, чешмарите от Община Доспат и региона, всички онези, които ще се включат в турнирите по борба.
Непрекъсната подкрепа получаваме и от народният ни представители от ПП ГЕРБ, от евродепутата г-н Асим Адемов, от народният представител д-р Красимир Събев, които уважиха празника на Общината и са тук сред нас.
Скъпи съграждани,
Тук е мястото да благодаря на всички Доспатчани, които със своя труд, упоритост и любов към родния град са постигнали много успехи и са прославили името на града ни на национално ниво. Пожелавам на всички онези, които живеят, работят и сътворяват новата история на града – здраве, много лични успехи и щастие.

В рамките на мандатите ми Община Доспат ускори своето развитие и реализира редица проекти, в резултат на което се привлякоха инвестиции, от които ще се възползват всички жители на общината.
С открито лице заставам пред вас за да отчета свършеното през двата ми мандата. Мандат 2019-2023 беше труден за изпълнение за всички общини в страната. Той беше белязан от пандемията Ковид-19, която нанесе траен отпечатък в развитието на Общината. Въпреки трудностите обаче Община Доспат продължава да изпълнява проекти, да обслужва населението и да гледа напред в своето бъдеще.
Над 30 милиона лева е размерът на привлечените инвестиции в Община Доспат в рамките на мандат 2015 – 2019 година. Тях ги представих пред вас през 2019-та година.
Сега накратко ще представя моя отчет от втория мандат.
През мандат 2019-2023 най-значимите проекти са:
1.Асфалтирахме и рехабилитирахме улици за 2 000 000 лева в населените места на Общината :
В гр. Доспат ( връзката между ул. „Рибарска“; ул. „Люляк“ и ул. „При Каров“);
В с. Барутин (ул. „Неврокопска“ и ул.“Първи май“;
В с. Любча (част от ул. „Свобода“; „Еделвайс“; „Здраве“ и „Младост“; „Ален мак“);
В с. Късак ( „Прогрес“ и „Младост“);
В с. Змеица (част от ул. „Панорама“ и част от ул. „Болгар“);
В с. Црънча (ул. „Христо Ботев“; ул. „Пирин“; ул. “Гоце Делчев“; ул. „Родина“)
В с. Бръщен ( ул. „Струма“) със средства осигурени от правителството;
2.Изградихме кътове за отдих за 500 000 лева както следва:
Пешеходна алея до брега на язовир Доспат и Пешеходна алея в м. „Каркъма“ в гр. Доспат;
Кът за отдих в с. Змеица и Пешеходна алея с кът за отдих в двора на Читалището с. Змеица
Площадка за отдих в с. Барутин и
Площадка за отдих в центъра на с. Бръщен.
3.Направихме реконструкция на вътрешни водопроводи във всички населени места с дължина – 8 км., както рехабилитация на външни водопроводи за с. Барутин от м.“Кървав дол“ и за с. Змеица от м.“Бял Дунав“ както и нов водопровод за с. Бръщен от м. „Заставата“. Рехабилитирахме улици по изградените водопроводи в селата Късак, Любча, Црънча на стойност около 6 милиона лева.
4.Изградихме подпорни стени в гр. Доспат – улица „Люляк“ за 121 331 лева, Подпорна стена в с. Змеица за сумата от 43 155 лева;
ПС на улица „Снежанка“ в с. Змеица на стойност 49 000 лева;
Направихме мост в промишлената зона на гр. Доспат на стойност на стойност 133 000 лв.;
Укрепихме свлачищен участък на път Барутин –Бръщен на стойност 316 000 лева;
5.Пуснахме две нови улици в с. Късак на стойност 6 000 лева;
6.Извършихме ремонт на сцената в м. „Събора“ в гр. Доспат;
7.Направихме преустройство на нова административна сграда на ул. „Капитан Петко войвода“ №3 на стойност от 950 000 лева, отпуснати от правителството.
8.Изградихме Нов градски център на стойност 4 500 000 лева.
9.Изградихме дребна туристическа инфраструктура на брега на язовир Доспат на стойност 162 021 лева;
10.Изградихме инфраструктура и услуги свързана с малки рибарски стопанства и туризма в полза на малки рибарски общности / охрана на язовир Доспат/ – 121 744 лева;
11.Ремонтирахме площада пред кметството в с. Барутин – 63 000 лева;
12.Изградихме нови улици:
улица „Бор“ – гр. Доспат – 53 000 лв.
паркинг „Еконт“ – гр. Доспат –55 000 лева;
улица в близост до ул. „Тракия“, гр. Доспат –100 000 лева;
13.Тази година асфалтирахме 4 броя улици в с. Късак.
14.Рехабилитирахме ОУ с. Бръщен на стойност 220 000 лева;
15.Ремонтирахме ОУ –Змеица – 280 000 лева;
Ремонтирахме училището в с. Късак на стойност от 435 687 лева
Ремонтираме ДГ Късак на стойност от 643 789 лева
16. Изградихме три спортни площадки – в с. Змеица, в с. Барутин и в с. Бръщен на обща стойност – 400 000 лева;
17.Ремонтирахме салона за сватбени тържества – 22 000 лева;
18.Ремонтирахме ЦОП в гр. Доспат на стойност 78 600 лева;
19.Изграждаме нова туристическа улица – ул. „Крайбрежна“ – в гр. Доспат – на стойност от 5 895 584 лева;
20. Доставихме и монтирахме паркови и други съоръжения, информационна система с ЛЕД осветление на стойност от 112 338 лева;
21. В момента тече ремонта на ул. „В. Търново“ в с. Барутин,
Изграждат се тротоари на ул. “Родопи“ в с. Црънча;
Предстои асфалтиране на улицата към военните блокове в гр. Доспат на обща стойност от 748 000 лева;
22. Започнахме реконструкция на водопроводи и канализации в гр. Доспат на стойност от 641 000 лв.
23.Изграждаме ПС на ул.“Граничар“ в гр. Доспат – 446 402 лева
24. Започваме изграждането на ПС за укрепване на р. Караджа дере, в с. Барутин на стойност от 451 507 лева
25.Предстои да ремонтираме улицата в промишлената зона / ДАП / на стойност от 280 000 лева
В рамките на моя мандат ОБЩИНА ДОСПАТ привлече значителни инвестиции в областта на социалните услуги:
Общината разкри общо седем трапезарии в седем населени места, където ежедневно се предоставя топъл обяд за социално слаби лица. 140 души ежедневно се хранят напълно безплатно. Осигурихме необходимото оборудване в трапезариите за да може услугата да се предоставя качествено.
Над 116 потребители получават социални услуги в домашна среда чрез личен асистент и домашен помощник.
По асистентска подкрепа 20 възрастни лица получават помощ и подкрепа от назначени асистенти.
Община Доспат изпълнява проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания”.
Общината ежегодно отбелязва 3-ти декември – Международен ден на хората с увреждания.
По регионалната програма за заетост ежегодно осигуряваме заетост на безработни лица.
За събора ежегодно успяваме да осигурим безплатно купони за храна за социално слабите лица и чешмарите.
Община Доспат ще продължи да развива своите социални услуги в Дневен център за деца с увреждания и Център за обществена подкрепа.
Образованието е мой водещ приоритет. Оптимизацията, която направих още в първия ми мандат и инвестиции, привлечени с проекти превърнаха училищата и детските градини в привлекателни и модерни учебни заведения.
Ежегодно предлагам на министъра на образованието училища и детски градини да бъдат включвани в Списъците за защитени детски градини и училища.
Административното обслужване непрекъснато се подобрява, сроковете за различните услуги се оптимизираха и на практика няма бавене на преписки и услуги.
Община Доспат е сред първите общини по прозрачност в страната, а миналата година получи и има присъден Европейски етикет за иновации и добро управление на Съвета на Европа за периода 2022-2024 г., което е висока оценка за работата на администрацията. За нас това е много важно. Ще дам пример – през първата година от моя мандат Община Доспат беше на 534-то място по прозрачност сред институциите в страната, а сега Общината държи 7-мото място сред институциите, 5-то място сред общините, а в област Смолян е най-прозрачната институция.

УВАЖАЕМИ ГОСТИ И ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ДОСПАТ,
Искрено се надяваме, че програмата, която сме подготвили ще ви хареса и ще отговори на вашите очаквания. Съобразихме се с вашите желания за избора на изпълнители.
Искам в заключение да ви пожелая много здраве, щастие и благоденствие на вас и вашите близки и весело изкарване на празника.
Благодаря Ви за доверието и подкрепата!
Нека да продължим заедно да градим бъдещето на Община Доспат!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене