САМО В ТОП ПРЕСА: ЛЪСВА ОЩЕ ЕДИН СКАНДАЛЕН ФАКТ: Измама с лозе в основата на къщата за гости на бивш зам.-министър

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев отива на съд заради къщата за гости в Сандански, финансирана от Европа със 700 хил. лв., съобщиха от Окръжната прокуратура в Благоевград. Заедно с него пред Темида ще се изправи и дъщерята на детегледачката му Анна Димитрова, която е използвана за подставено лице.

25-годишната Димитрова е обвинена като извършител на злоупотребата с европейски пари, а Манолев е подбудител и помагач.

Анна Димитрова е представяла неверни сведения, за да може фирмата ѝ да получи финансирането, с което е изградена луксозната къща на Манолев.

Всичко започва на 13 май 2013 г., когато фирмата на Анна Димитрова кандидатства по програма “Развитие на селските райони”, за да направи къща за гости. В основата на измамата е лозе от 10 дка, става ясно от съобщението на прокуратурата. За да докаже, че има доходи и е регистрирана като земеделски производител, дъщерята на детегледачката представила няколко документа, сред които и счетоводни, че са налице основания за регистрацията ѝ като земеделски производител. Дала в Държавен фонд “Земеделие”, където шефът на майка ѝ е член на управителния съвет, договор за отдаване под наем на земеделска земя с дата 1 октомври 2011 г. и стопанисване на лозе с площ 9,7 дка в петричкото с. Кулата, откъдето е родът на Манолев. Разследването на прокуратурата показало, че по това време лозето не е било стопанисвано от фирмата ѝ.

Въпреки че нямала пари да инвестира в проекта, Анна Димитрова подписала декларация, че е осигурила 577 хил. лв. без ДДС. Освен това потвърдила, че през 2012 г., когато е на 20 г., е имала приход минимум 50% от продажба на грозде, което също не било вярно.

Александър Манолев напусна поста си след скандала с къщата за гости. Луксозното имение, снимано с дрон в основата на къщата за гости на бивш зам.-министър

На 30 април 2014 г. с писмо пред ДФЗ девойката отново представила документи за разходи и получаване на приходи от лозето. Приложила договор за наем с Александър Манолев, който уж бил наемодател на масива. В същото време обаче имотът е бил собственост на друга фирма. Освен това Анна Димитрова показала фактури за обработка на лозето и продажба на грозде сорт “Мелник”, въпреки че посочените в тях дейности не били извършени реално. Накрая дъщерята на детегледачката подписала и декларация, че всички документи са истински и са подписани от нея.

Александър Манолев е подсъдим като подбудител на Анна Димитрова за злоупотребата с пари от Европа за изграждането на къщата. Давал ѝ съвети как да кандидатства, осигурил счетоводна и строителна фирма, недвижим имот, върху който да се изгради къщата за гости, учредил правото на строеж. Освен това е дал заем от 700 хил. лв. на фирмата на подставеното лице, за да може да се изгради къщата за гости, след което да се преведат парите от програмата за развитие на селските райони. Александър Манолев е осигурил и лозето за регистрацията на Димитрова като земеделски производител. Той подписал договор за даване под наем на масива, въпреки че не бил собственик на лозето по това време.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене