Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Банско не заслужава упадък

– Г-н Биков, на финала на предизборната кампания сме – защо в много ключови места в страната виждаме обединение „всички срещу ГЕРБ”?

– Не навсякъде е така, но вероятно това е най-лесният код за опозицията. Когато отделните политически субекти не могат да предложат собствени идеи, те сфромират безпринципни обединения срещу, а не за нещо. Този подход няма да е полезен най-вече за жителите на отделните населени места – изборите ще минат, а след тях ще трябва да се управлява. Когато властта се поделя от хора, които нямат нищо общо един с друг, настъпва хаос, а от това най-много страдат гражданите. Ако те искат ясни идеи, спокойствие и сигурност, могат да гласуват за нашите кандидати.

– Банско е сред тези градове – общинският център не е голям, но интересът към него е огромен, а анти-ГЕРБ обединението действа като на война. Как си го обяснявате?
– Банско през последните години се разви много и не е тайна, че има сериозен потенциал за бизнес. В главите на някои хора това автоматично означава и разпределение на финансов ресурс. Предполагам, че това е основната причина, която цели да позволи на определени икономически кръгове и интереси да се докопат до разпределение на баницата. Тези хора не искат да допринесат, а да грабят. Ако банскалии се подведат да гласуват за неясни субекти и интереси, ще понесат последствията. Такъв тип коалиции водят общините към застой и упадък. Обещанията, които дават на избори са големи, но след това се случва, както винаги. А Банско трябва да развива потенциала си. Това не е просто община, а обект с национално и международно значение и общите усилия на държавата и кмета Георги Икономов ще го направят със световна репутация.

Нещо съвсем различно ще видим при развитие на експерименталния сценарий “да видим какво ще се случи, ако дойдат 6-7 човека и си разделят властта поравно”. От това ще загубят всички банскалии и всички, които обичат Банско.

– Политическите противници на Икономов го винят, че не е сключил политически сделки, а се явява като партиен кандидат и определят като наивност вярата му, че хората имат доверие на ГЕРБ и оценяват многото свършена работа. Наивно ли е да се доверяваш на хората?
– Нашата позиция е, че трябва да е ясно кой носи политическата отговорност – честно е спрямо хората. Коя е партията, която издига Икономов – това е ГЕРБ, кой е той – всички го познаваме като един от успешните ни кметове. Хората заслужават да знаят кой предлага кандидата и кой ще носи последствията, ако той не се справи – партията, той самият и общинската структура. Много е лесно да се сложи подставено лице, зад него да стои абстрактно гражданство, което неясно откъде идва и за какво се бори. Хората, ако преценят да гласуват за Георги Икономов, ще знаят, че и той, и партията, която стои зад него, ще носят отговорност. Вярвам, че Банско ще има хубава съдба и ще се превърне в курорт на световно ниво.

– Много често в тези обединения попадат и бивши ваши съпартийци. Вие сте политолог – защо се случва това?
– Всеки прави избора си, но обикновено подобен тип действия завършват с неуспех. Имало е много такива случаи, вероятно и занапред ще има. Хората не са толкова наивни, колкото други хора си мислят за тях.

– Могат ли да се спечелят избори въз основа на добре свършената работа или хората са жадни за обещания на килограм?
– Аз мисля, че хората са разумни. Те са лъгани във времето много и са придобили имунитет по отношение на такова поведение. Затова смятам, че те ще гласуват за работата и резултатите, които ние им показваме, а не за приказки.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене