КМЕТЪТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВЛАДИМИР МОСКОВ: Винаги съм бил човек, който не дава празни обещания!

КОЙ Е ТОЙ?

Владимир Москов е роден в гр. Гоце Делчев на 23.01.1960 г. Той е магистър по педагоги­ка, с редица обучения и специализации по въпро­си на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие. Кмет е на общи­на Гоце Делчев в последни­те 24 години – от 1995 г. до сега, а в момента е канди­дат за 7-ма мандат.

– Председател на евро­регион „Места – Нестос“, първият еврорегион в Юго­източна Европа.

– Вицепрезидент и Пре­зидент на НАЛАС – мрежа от сдружения на местните власти на страните от Юго­източна Европа.

– Член на Управител­ния съвет на Нацио­налното сдружение на общини­те в Бълга­рия.

– Пред­ставител в контактната група за взаимодействие с Министерство на транс­порта, информационните технологии и съобщения­та; в контактната група за взаимодействие с МВР; в съвместния комитет за на­блюдение по Програмата за трансгранично сътруд­ничество „ България – Ма­кедония“.

– Член на българската делегация в Комитета на регионите на Европейския съюз.

За двадесет и четири години като кмет работи успеш­но с че­тирима прези­денти и с десет прави­телства.

Носи­тел е на редица награ­ди сред които: Кмет на 2013 година; Награда от фон­дация „Карл и Анелизе Гьор­делер” – град Лайпциг за за­слуги в облас­тта на модер­ното об­щинско самоу­правление и укрепва­не на демократичните структури на местните власти в Югоизточна Европа; Награда за от­лична работа като пре­зидент на НАЛАС и за принос в развитието на местното самоуправле­ние и други.

– Коя е тайната, за­ради която хората про­дължават да Ви изби­рат?

– Винаги съм се во­дил от това, че един чо­век, който е избран на ръководна позиция от хората, трябва да оста­не открит с тях, вратата му винаги да бъде от­ворена за техните про­блеми и въпроси, да води непрекъснат ди­алог и да се стреми да прави необходимото, за да реши проблемите им. Старал съм се да бъда точно такъв в мо­ята работа. Когато съм могъл – помогнал съм, разбира се, има и случаи, в които това не е било по сили­те ми. Вярвам, че диалогът и толерантното отношение са много важни, отговорността към хората, които са ти гла­сували доверие – също.

– За какво най-често гражданите търсят кмета?

– За всичко. Много хора смятат, че кметът може да реши всеки проблем, незави­симо дали е личен, здраво­словен, служебен, финансов. И това донякъде е разбира­емо, защото те възприемат кмета като най-близкия до тях представител на власт­та. На практика това е така, но правомощията на кмета не са безгранични и поня­кога въпросите, които се поставят няма как да бъдат решени. Най-често хората идват, за да търсят рабо­та или финансова помощ. За съжаление не на всеки може да се помогне, но през годините аз и хората, с които работя сме правили всич­ко възможно, за да помогнем или пък да съдейст­ваме за разрешаването на поставените въпроси.

– Коя е най-трудната част в управлението на нашия град и общината?

– Най-трудната част е да се намери баланса между това какво трябва да се направи и какви са реал­ните ни възможности да го направим. За съжале­ние една община като на­шата има твърде скромен бюджет, с който не бихме могли да направим много неща по отношение на подо­бряване на инфраструктура­та, извършването на ремон­ти или каквото и да е друго. Имаме много силен и сери­озен екип за раз­работва­не на про­ек­ти, кой­то се справя блестящо и така успяваме да привличаме допълнително много евро­пейски средства, с които правим повечето от нещата в последните години в града и селата. За последните 4 го­дини привлякохме допълни­телно близо 60 милиона лв. Спечелихме, реализирахме и изпълняваме в момента над 45 проекта в различни сфери, които още повече ще променят облика на нашата община. Винаги съм искал на момента да се отговори с решение на поставените проблеми от хората, но за съжаление не винаги дости­гат средства за това. То­гава се налага да определим прио­ри­тети и това кое е най-важно и не търпи забавяне.

– С какво не можахте да свикнете в дългите години в кметския кабинет?

– С безотговорността, празните приказки и когато се губи времето на хората. Винаги съм бил човек, който не дава празни обещания. За толкова години много добре знам, че хората про­явяват разбиране, когато честно и открито им се обяс­ни, че даден въпрос не може да бъде решен в момента, но няма да бъде забравен и ще се направи нужното да се реши. Обикновено по време на предизборни кампании се чуват какви ли не обеща­ния, които в повечето случаи са абсурдни и не могат да бъдат реализирани, но пък са популистки и близки до желанията на много хора. Трябва да бъдем реалисти. Няма човек, който да не иска най-доброто за себе си, за семейството си, за дома си, за града, в който живее и за своята Родина. Затова всич ки трябва да се стремим да бъдем полезни един на друг като общество. Това, което никога не съм допускал и не харесвам, е бягството от отговорност, хитруването, празните приказки и губене­то на време на хората.

– С какво бихте започнали следващия си мандат, г-н Москов?

– В програмата на моя екип има повече от 50 конкретни задачи, които са свързани с развитието на града и общи­ната – ясни и реалистични за всяко отделно населено място. Но това, с което ще започнем, ако гражданите отново се доверят на мен и екипа ми е продължава­не на благоустрояването на града и селата, стабилизи­ране кадрово и финансово на болницата и подобряване обслуж­ването на насе­лението. В програ­мата ни също е заложено обновя­ване на Дома на културата и изграж­дането на 30 нови общински жилища. За град Гоце Дел­чев пред­виждаме също: из­граждане на Южен околов­ръстен път, свърз­ващ ул. „Драма“ с между­народ­ния път за Гър­ция през мест­ността „Текето“; изграж­дане на нов па­зар за селско­стопан­ска про­дукция на тере­на на съ­ществу­ващия; рекон­струк­ция и разши­рение на няколко улици в града; цялостно външно и вътрешно обновяване на Трето ОУ „Братя Миладино­ви“ и Детска ясла „Пролет“; възстановяване на учени­ческия лагер на Попови ли­вади. Предвиждаме много работа по отношение на ин­фраструктурата – подмяна на водопроводна мрежа, рехабилитация на улици, тротоари и пешеходни алеи, благоустрояване на квар­тали и площадни простран­ства.

Във всички села сме за­ложили конкретни ангажи­менти свързани основно с подобряване на инфраструк­турата – подмяна и пола­гане на ВиК мрежа, ремон­тиране и асфалтиране на улици, благоустрояване на площади и детски и спортни площадки, повече кътове за отдих и спорт.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене