Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим става на 40 години

Митрополит Серафим

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим става на 40 години. Той е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, област Бургас. Средно образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София през 1997 г., а през 2011 г. – Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От януари 1999 г. до септември 1999 г. отбива военната си служба. На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в манастира от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19 номери 2000 г. и за йеромонах – на 20 декември 2000 г.
Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От септември 2008 г. архимандрит Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.
На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата „Мелнишки“ в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.
На 19 януари 2014 година Светият Синод на Българската православна църква избра Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Серафим за нов Неврокопски митрополит. Духовно чедо на блаженопочиналия и приснопаметен Неврокопски митрополит Натанаил, принадлежащ към братството на утвърдилия се като най-добра монашеска школа в пределите на родината ни Хаджидимовски манастир „Св. Георги“, митрополит Серафим показа за няколко месеца управление на епархията, че стои достойно на висотата на отговорностите, които има. На многая лета!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене