66-годишният бай Шукри:Ванга спаси семейството ми

„Леля Ванга спаси семейството ми. За благодарност и от уважение дарявам трето теле за празника на храма в Рупите на 14 октомври, когато се отбелязват 25 години от изграждането му. Първите две бяха мои, но остарях и продадох кравите. Сега третото го купувам за 500 лв. Ще се заколи и сготви в Рупите на място“.

С тази емоционална изповед започва разговора ни с Шукри Мехмед. 66-годишният мъж от Сандански е един от най-близките хора на Ванга приживе, а приятелството им датира от 1981 година. Тогава петричката врачка спасява един от тримата му синове – Мехмед

„Тогава той беше бебе на 8 месеца. Дадох му компот от сливи, а след това урината му стана червена. Притеснихме се с майка му и го закарахме на лекар в града. Той започна да ни иска много пари и да ни казва колко тежко е положението на детенцето. Започнахме да даваме колкото ни искаше, а Мехмед остана в болница за лечение“, продължава разказа си пред вестника Шукри.

Здравословното състояние на пеленачето така и не се подобрявало въпреки изхарчването на много пари и престоя в лечебницата.

„Така реших да отида при Ванга за помощ. Само като влязох при нея, и ме посрещна с думите: „Какъв компот си дал на детето? Бързо бегай в болницата да си го вземеш и да не го тровят повече с лекарства“. Така и направих. Синът ми оздравя и сега е здрав мъж“, радва се бащата.

Така преди 38 години се заражда приятелството между двамата. Шукри често посещава Ванга и двамата обядват заедно. Петричката пророчица обичала надълго и нашироко да си говори с него и дори задържала тълпата от хора, дошли за спасение при нея.

„Казвах й: „Лельо Ванге, хората чакат навън. Неудобно ми е“. А тя все ми отговаряше: „Седи още малко, не бързай!“. И така почти всеки ден“, спомня си бай Шукри.

Това се случва в периода, в който мъжът от Сандански и двама негови другари построяват „барачката“ на Ванга в Рупите „до топлата вода“. А след това и стаичката, в която до последно живее и приема посетители жената феномен от Струмица.

„Всичко беше по нейна заръка, тя си беше архитект. Казваше, че иска стаята да е с 2-3 стъпала, да е по-нависоко, че да не влизат животни в нея. Тогава имаше много змии, жаби и други влечуги. Горд съм, че успях да построя къщичката й. Като майка я уважавах“, не крие привързаността си към Ванга бай Шукри Мехмед.

По време на един от всекидневните обеди и размяната на шеги, каквито Ванга обичала много, се случва нещо интересно. „Попитах я дали да й дам буркана с парени чушки от рафта. А тя ми отвърна: „Ти за кьорава ли ме имаш, та не знам кой буркан да си взема? И стана, отиде до рафта и взе буркана точно с парените чушки“, връща лентата назад мъжът.

Докато приятелската връзка между двамата процъфтява, сериозен проблем назрява в семейството на Шукри. 17 години по-късно друг негов син – Ниязи, не успява да се сдобие с отроче.

„Тогава дарих първото теле на Ванга и Рупите. Още на следващата година се роди дъщеричката на сина ми. Кръстиха я Богиня с жена му – така си решиха. Когато внучката навърши 3 години, откарахме и второто теле“, продължава с вълнуващата си история 66-годишният земеделец, който до броени дни ще подаде документи за пенсия.

Точно преди 37 дни се ражда и правнучка на бай Шукри – Малек.

„Другият ми син Давут ми каза – тате, щом на брат ми Ниязи и дъщеря му Богиня даде теле, ще дариш и за наше здраве. Така на 14 октомври ще даря животно в Рупите и за тяхно здраве. Дарени са и 10 агнета от други хора. Намерил съм и касапин, аз също коля. Близо 1000 души се чакат на празника. Ще взема с мен внучката и правнучката на Рупите“, въодушевен е Шукри, който живее съвсем близо до автогарата в Сандански.

 

Работливият прадядо е категоричен, че има един Бог и помага, ако имаш вяра в него.

„Това, че съм мюсюлманин, няма никакво значение. Дали е църква или джамия – едно и също е. Важна е вярата и добрината“, завършва изповедта си пред вестника добродушният човек и се захваща отново с работата си – отглеждането на кромид лук, фасул и корнишони в родния град, които продава на прекупвачи, защото няма време и възможност да ги търгува сам на пазара.

Потръгва на синовете му след курбана

И на тримата синове на бай Шукри потръгва в живота, след като бащата дарява двете телета на Ванга и Рупите. Надява се съдбата да бъде благосклонна към тях и след третото, което ще дари на 14 октомври.

„Двама от синовете са тираджии в Германия, третият е строител в Англия. Потръгна им в животът след курбана. Господ ни помогна – той е един за всички. Знаете ли, малко след като откарах второто теле с внучката Богиня на Рупите, сънувах как ядем на масата с Ванга, сестра й Люба и други хора, които бяха около тях. И Богиня беше с нас“, разказва Шукри.

Мъжът си спомня и още една паметна история с Ванга и сина си Мехмед, който пророчицата спасява след компота от сливи и червената урина.

„Като порасна и стана на 19 години, си взе млада булка на 14. Няколко години и те не успяваха да си имат дете. Отидох при Ванга, а тя ме посрещна с думите: „Ти от дете дете ли искаш? Ще си имат момче и момиче след време“. Така и стана. Пет години нямаха деца, а после се роди първо внучето ми Шукри, което кръстиха на мен, а след три години и внучката Шанаф“, щастлив е дядото, който и до днес си спомня как е носил всеки ден любимата на Ванга кока-кола, взимайки я от култов навремето ресторант в Сандански.

Шукри Мехмед е категоричен, че и след него синовете и внуците ще даряват телета за храма на Ванга. „Аз, семейството ми и цяла България й дължим много. По 100 души на ден чакаха да влязат при нея. Сега жена ми гледа Богиня, която е първокласничка в Германия, а снахата отново започва работа и взима 2000 евро заплата“, разказва още санданчанинът.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене