1500 дефилираха на „Старчевата 2017” в Разлог, 6-месечният Георги гони злите сили с чаушите от Долната махала

Близо 1500 участници се включиха тази година в традиционния кукерски карнавал „Старчевата 2017” в Разлог. Стотици кукери или чауши, както ги наричат местните, гониха злите духове, предвождаха и пазеха хорото, на което се хванаха моми и ергени, облечени в пъстроцветни народни носии. Кукерски групи от седемте квартала на Разлог дефилираха поотделно на централния площад в града и успяха да направят истинска атракция за многохилядното мнозинство, което се беше стекло в центъра на града, за да види тази вековна традиция, която се предава през поколения. Традиционно най-масово беше участието на двата най-големи квартала в Разлог  Дългата махала и Вароше, които винаги се представят с най-много чауши, въпреки че и по-малките не отстъпиха по масовост. И тазгодишният карнавал не мина без обичая по прогонване на злите духове. Той е характерен с това, че кукерите се нареждат в кръг, а в средата застава старейшината с житен сноп в ръце. При подаден от него знак първият чауш влиза в кръга и  коленичи пред старейшината и приема благословията му. Бурните аплодисменти на мнозинството обра първият чауш на Дългата махала, който се появи с кукерски костюм от чисто бели кожи. Сред чаушите на карнавала не липсваха и млади девойки, които избраха да надянат тежкия кожен костюм пред пъстрата разложка носия.

„Имахме огромно желание, а и искаме да изпитаме тръпката да бъдем чауши”, споделиха от сцената Рая и Жанета, които бяха сред кукерите на Долната махала. Кварталът се разписа в карнавала и с най-малкия участник тази година – 6-месечния Георги Бицин, 11-месечната Борислава, 9-месечния Антоний и още  десетките участници, ненавършили една годинка, привличаха погледите на мнозинството. Носията облече и финансовият директор  на община Разлог Тодор Дамянов, който също се хвана на хорото. Пръв ерген на своята махала беше  бившият общински съветник Пламен Хаджиев, а санитарната инспекторка Елена Мотева избра оригинален костюм на елф.

Традиционният кукерски фастивал в Разлог „Старчевата 2017” за  поредна година премина изключително емоционално. Разложани доказаха, че са истински пазители на традициите и обичаите. Началото на карнавала даде кметът Красимир Герчев, който  пожела на жителите и гостите на града да бъдат здрави и щастливи през Новата 2017 г. Събитието уважиха д-р Мария Копанарова, председател на ОбС – Разлог, и зам-кметът  по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов. За втора поредна година гост на фестивала бе главният секретар на МВР  Георги Костов, който се оказа голям фен на „Старчевата” и не пропусна да се наслади на пъстротата на народните носии и атрактивните кукерски костюми, да усети емоцията, с която  фестивалът зарежда и участници, и зрители.

Само след няколко дни – на 14-ти януари, Разлог отново ще изпита тръпката от кукерския фестивал. Градът ще бъде домакин на VII международен кукерски карнавал „Старчевата 2017”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене