15-вековен храм в Мелник отваря врати

Мелник

Жителите на най-малкия ни град Мелник искат да върнат старата му слава на религиозен център в Пиринско. Местните хора възстановяват стари църкви, които да станат действащи, пише “Стандарт нюз”. В момента се работи по завършването на 15-вековния храм “Света Параскева”. „Правим го с одобрението и помощта на Неврокопска митрополия. Идеята за възстановяването му е на митрополит Серафим. Светата обител е построена още през 6 век по времето на император Юстиниан I Велики”, твърдят мелничани.

Те искат да се заговори пак за Мелник като за Малкия Йерусалим, както го наричали през Средновековието заради над 70-те църкви и четирите манастира.

Храмът „Света Параскева” е почти готов, остава само вътре да се монтира иконостасът, на камбанарията вече са поставени руски камбани. Те са произведени в Урал, имат няколко вида мелодии на звънене, които се пускат чрез компютър. Около църквата и на самата кула има монтирани огромни каменни кръстове.

„Надяваме се, че тази година ще бъде отворен храмът за миряни и вътре ще се палят свещи и ще се молят за здраве и благоденствие”, споделят местните хора.

www.blagoevgrad.eu

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене