18 служители на “Пътни такси” на съд през октомври заради присвоени близо 4 млн. лв.

Делото срещу 18 служители на “Пътни такси” на ГКПП Кулата е на път да запише рекорд по продължителност. Процесът е минал само на първа инстанция в Кюстендилския районен съд, който оправда т.нар. кантарджии по обвиненията, че са присвоили общо близо 4 млн. лв. от преминаващи автомобили през граничния пункт.

Прокурорът по делото Лидия Манолова протестира решението и делото е в окръжния съд. Поредното заседание е насрочено за края на октомври. Още докато беше в районния съд,

един от подсъдимите се разболя от тежко онкозаболяване и срещу него делото бе спряно. Сега втори подсъдим е сериозно болен и бе назначена съдебномедицинска експертиза, която установи, че той не е в състояние да се явява в съда. На поредното заседание се очаква и срещу него делото да бъде спряно.

“Всички тези хора, както и семействата им, са съсипани. От 2006 г. те ходят по разпити, по дела, уволнени бяха от работа. Това са 13 г. и наистина едва издържат. Някои от тях са безработни, не могат да отидат и на работа в чужбина. Забраната им за напускане на страната преди няколко години падна, но заради съдебния процес няма как да излязат навън, защото почти всеки месец има заседание”, каза адвокат Албина Анева, която заедно с колегата си Росен Недин е защитник на 12 от подсъдимите, които са от Петрич и Сандански.

До делото срещу 18-те се стигна след сигнал в РЗБОП за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси в къщата на Велик Христов от петричкото с. Марино поле.

На 25 май 2006 г. антимафиотите атакуват имота на Христов. Там откриват пушка с оптика, близо 800 патрона, щик, шомполи за пушка, четка за почистване на оръжие, гилзи, 2 бронежилетки, металотърсач.

Най-интересното обаче, на което се натъкват, се оказват 18 чувала и 10 кашона с квитанции за платени такси, кантарни бележки и други отчетни документи на тогавашното Управление “Пътни такси и разрешителни” към Изпълнителната агенция “Пътища”, 2000 винетни стикера категория К-1 на стойност 72 хил. евро и няколко банкноти на обща стойност 905 евро. Велик

Христов е фермер, но и първи братовчед на шефа на “Пътни такси” на Кулата по онова време Иван Тиньоков.

Разследващите започнали описи на всички намерени над 100 хил. квитанции в пликове, върху всеки от които имало инициали на контрольори от службата.

След продължило близо 2 г. разследване прокурор Лидия Манолова написа рекордния обвинителен акт от над 21 хил. листа, а цялото дело е 270 тома, събрани в над 100 кашона без веществените доказателства.

Всички 18 служители бяха обвинени, че за периода от юни 2002 до декември 2004 г. са присвоили около 3,7 млн. лв.  

Георги Божудов, обвинен в присвояване на 424 524 лв.

Според обвинението по време на работа кантарджиите събирали такси от автомобили за ползване на пътната инфраструктура, издавали оригинални квитанции за по-ниски такси, които отчитали в управлението, но в същото време събирали по-големи суми, които запазвали за себе си – водели двойно счетоводство с паралелен софтуер

От направените описи на квитанциите станало ясно, че първенец в присвояването според обвинителния акт е служителят Атанас Иванов с 461 675 лв. След него е Марин Бардаров с 449 107 лв. Следват ги Огнян Башлиев с 426 770 лв., Георги Божудов с 424 524 лв., Костадин Карабельов, Иван Дончев, Христо Панчев, Георги Смилянов, Николай Тренев, Румен Бърдаров, Георги Хаджиев, Никола-Илия Арменов, Димитър Талев, Владимир Киряков, Георги Силянов, Иван Дончев, които са се облагодетелствали с по-малки суми.

След внасянето на обвинителния акт в Петричкия районен съд обаче всички магистрати си направиха отвод, защото сред обвиняемите е братът на прокурор Ирина Арменова – Никола-Илия Арменов.

Другият мотив е, че в Петрич всеки магистрат има познат или е близък с някой от обвиняемите – градчето е малко. Така делото бе разпределено в районния съд в Кюстендил. Обвинителният акт бе връщан за несъответствия и накрая делото влезе в съда. Материалите по него бяха превозени от Петрич до Кюстендил с микробус.

Съдът назначи комплексна експертиза, като бяха сравнени отчетените в Управление “Пътни такси и разрешителни” 547 253 квитанции и намерените в дома на Велик Христов 96 674.

Съвпадащи са били 81 833 квитанции. Анализирайки тези 81 833 броя, вещите лица са заключили, че през периода юни 2002 г. – декември 2004 г. обвиняемите контрольори са събрали 175 371 лв., 2 319 765 евро и 19 184 щатски долара, на обща стойност 4 746 395 лв.  

Защитничката на част от обвиняемите адвокат Анева

За всеки месец от анализирания период се твърди, че има разлики между посочените общо като събрани от обвиняемите суми от пътни такси и тези, отчетени и внесени в управлението.

Заключението на комплексната експертиза от 6026 листа сочи, че левовата равностойност на констатираната разлика е 3 743 709 лв., които не са постъпили в бюджета.

Съдът обаче отчете, че намерените квитанции наподобяват оригиналните, но са втори екземляри и върху нито една от тях не е поставен личен печат на контрольор и няма подпис.

Графологична експертиза установи, че всеки от обвиняемите е надписал различен брой пликове, в които са били квитанциите.

735 броя пликове не са анализирани от експертите, тъй като върху тях ръкописният текст е с недостатъчно графически признаци за сравнително изследване, а върху някои от тях липсва ръкописен текст.

Разпитаните автори на програмния продукт, който се използвал за плащане на пътните такси, казват, че теоретично е възможно създаването на паралелна програма с цел отклоняване на пари, но не твърдят, че такава е имало.

“От сървъра не е извличана информация за работа на паралелна програма.

Но вместо незабавно да бъдат иззети компютрите и сървърите, тези показания само са прибавени към протоколите по делото. Затова и когато съдът потърси компютрите и сървъра, за да ги подложи на експертиза, същите се оказаха изчезнали безследно.

Така на практика съдът бе лишен от възможност да провери истинността, достоверността на твърдяното съществуване на подобна, наречена от обвинението паралелна програма”, се казва в решението на съдия Пламен Деянов.

Поради липсата на компютрите и сървъра, събиращ информацията, тезата за съществуването и използването на паралелна програма съдът прие за недоказана. Намерените квитанции са различни от оригиналните и заради това съдът прие, че те може да са бракувани заради грешки или пък квитанции, с които е провеждано обучение на контрольорите и др.

“Възможно е тези квитанции да са създадени само с цел да станат обществено достояние и мотив за уволнение на всички непокорни служители”, допуска дори съдия Деянов и не приема, че тези квитанции са финансово-счетоводни документи, послужили за извършване на престъпление. Не стана ясно обаче откъде тези чували с документи са се озовали в дома на частно лице. При обиска стопанинът на къщата Велик

Христов обяснил, че ги приготвил за изгаряне

Съдът е категоричен, че нямало доказателства, че отразената сума в поне една от квитанциите действително е платена от шофьор при преминаване на ГКПП. Няма как да се докаже и осчетоводяването на такива документи от превозвачите, ако те наистина са заплатили подобни такси на Кулата, защото фирмите пазят подобни първични счетоводни документи 3 г.

За да оправдае всички кантарджии, съдът е категоричен, че няма доказателства, че подсъдимите са присвоили посочените суми.

Обстоятелството, че са намерени чували и кашони с квитанции, наподобяващи оригиналните, поставени в надписани пликове, не доказвало несъмнено присвояване на пари, категоричен е съдът. Приема, че са намерени отчетни документи, но не и доказателства, че сумите, отразени в тях, са изплатени на когото и да било.

Доказателствата не били достатъчни,

за да се установи за всеки подсъдим, че е прибрал незаконно посочените суми. Имало само предположения, че намерените квитанции наистина са изготвени от всеки един и отразените в тях суми са наистина изплатени.

Дали втората инстанция обаче ще открие доказателства за присвоените огромни средства, каквото е мнението на прокуратурата, тепърва ще се разбере.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене