Скритите съкровища на Солун

Солун е град с голямо сърце и през цялата година е пълен с хора от почти всички краища на земята. Това е град, който знае как да живее и обича, да оценява хубавата храна и добрата компания, да се гордее с богатството си от прекрасни преживявания и да се наслаждава на мултикултурализма си. Един път потънали в непретенциозната му атмосфера, още с първата чаша узо започвате да живеете по-скоро като грък, отколкото като турист. Да излезеш навън, да скиташ наоколо, да попиваш от невероятната атмосфера, да създаваш приятелства, да откриваш нови места, в които да потъваш с часове, това е подаръкът, който Солун предлага. Често засенчван от по-голямата си сестра Атина, малцина знаят, че всичко иновативно по отношение на добрата храна и дизайна се ражда първо тук.

За мен и много други любители на добрата храна Солун е гастрономически рай. Едва ли има друг град в света с повече ресторанти и кафенета на глава от населението. Разхождайки се по улиците, сме привлечени от аромати на месо на скара, силно кафе, прясно изпечен хляб, пикантни пайове и сладката миризма, идваща от безбройните табли със сиропирани десерти на местните пекари. Не на последно място са узо таверните, където по традиционните ястия може да се прочете историята на града. Ние, като близки съседи, разбира се, отдавна сме открили красотата на този град и зажаднели за прясна морска храна, посещаваме едни и същи рибни ресторанти почти всеки път, когато идваме тук. Но малко по-далече от центъра, зад туристическата фасада, в малките улички, където ориенталското усещане се засилва с миризмата на различни подправки от безбройните пазарчета наоколо, има истински гастрономически съкровища, които няма как да знаете, ако не сте живели тук или някой местен с добър вкус не ви е показал.

“Мурга” ме впечатли с артистичния си интериор, откритата кухня, изтънчените гръцки мезета, всекидневно променящото се меню в зависимост от това кое е най-прясно на пазара, „Мурга“ не е само ресторант, а мотивация и начин на живот за собственика и главен готвач Янис Лукакис. Декорът е ретроспекция от 50-те, но ястията ни връщат в настоящето, съвременните и неочаквани вкусове са следствие на успешните експерименти на главния готвач. Визията на всяко ястие е баланс между провинциален финес и градска оригиналност. Препоръчвам свежи скариди, задушени в трюфелово масло, карпачо от пушен октопод и пържени калмари с риган и мащерка.

Ако говорим за „скрити съкровища“, то „Ума” е точно такова. Това е проект, който подчертава концепцията за уникалност, създадена от моя близък приятел Андреас Клаудианос – готвач с 20-годишен опит в най-добрите ресторанти в Солун, и неговата съпруга, майсторка на сладкиши, която се грижи за гостоприемната атмосфера по най-сладкия начин. Тук вие сами организирате преживяването си. Обяд или вечеря? Месо, риба или и двете? Колко души? Вие избирате. Разположен в забележителна в архитектурно отношение къща над града, частният ресторант създава усещане за ексклузивност. Тук обядът или вечерята са с предварителна заявка, а местата в хола на домакините са само за 12 гости.

“Екстраваганца” е малко ресторантче, скътано над търговската улица Цимисхи. Първия път ми трябваха 10 минути, за да го намеря, но веднага след първото ястие разбрах, че усилието си е струвало. Това е непринуден градски ресторант с гръцка фюжън кухня. Рецептите са вдъхновени от гръцката гастрономия с някои глобални щрихи. Основната цел тук е използването на сезонни местни продукти, както за храната, така и за коктейлите. Предлагам да изберете “гръцкия начин” – да поръчате всичко по средата на масата, за да опитате повече от невероятната храна, но и да оставите малко място за десерта накрая – перфектното парче портокалопита (портокалов пай със сладолед).

“Афисионадос” е изискан ресторант в квартал Каламария. Разположен в арт деко сграда, той е уникална деликатесна дестинация. Собствениците осъществяват своята мечта, давайки възможността на солунчани и на гостите на града да се докоснат до собствения им начин на живот. Менюто е създадено от един от най-известните гръцки готвачи Димитрис Пампорис и е базирано на креативния подход към местната кухня. Освен ала карт менюто, можем да изберем и селектираното според сезона дегустационно меню.

“Олд Атенс” е място, което дори местните ми приятели се учудиха, че го знам. Това е класическа стара таверна за месо с уникална колекция от вина и със страстно отношение към всичко, което се случва на масата. Без уебсайт или излишна реклама, ресторантът е винаги пълен. И ако рибата ви е дошла в повече, тук е мястото да възстановите баланса с уникално телешко или суджукакя, например. Това е градска механа, където се яде до пръсване, но е толкова вкусно, че искате да доведете и приятелите си. Тук старите 70-годишни маси пазят духа на града, а на тях постоянно се сменят гръцки и италиански меса, нарязани на големи парчета, талята (месо със зеленчуци), агнешки котлети, говежди пържоли… Избата на собственика Манолис се попълва всяка година от едномесечните му пътувания по френските, италианските, испанските и португалските винени пътища, където препълва багажника си с кашони хубаво вино. За десерт поръчайте специалната баклава халва, изпечена върху фолио на печката, за да обикнете Солун завинаги.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене