233 присъди са издадени след обвинителни актове на Гешев

233-ма души са били осъдени по актове на кандидата за главен прокурор Иван Гешев от 2006 до 2016 г.

Това е периодът, в който той е работил в Софийската районна и Софийската градска прокуратура. Пак за тези 10 години той е написал 4218 постановления по досъдебни производства и 2969 акта по преписки, също и 230 обвинителни акта. Участвал е и в 711 съдебни заседания.

Данните бяха представени от Даниела Машева, която е шеф на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия на ВСС, предаде „24 часа“.

Комисията се събра днес, за да подготви проект за доклад за професионалните качества на заместник-главния прокурор Иван Гешев. На 22 юли тази година той единодушно (с 11 гласа „за“) бе номиниран за главен прокурор от Прокурорската колегия. Част от процедурата е КАК да изработи проект за доклад за професионалните му качества, който на 9 октомври ще бъде представен на Прокурорската колегия.

Пак от статистическите данни става ясно, че по времето, когато е бил начело на Специализираната прокуратура от 2016 до 2018 г. той се е произнесъл по 1793 административни преписки, 729 писма на граждани, и е направил 62 предложения за законодателни промени до главния прокурор. Също така е издал и 44 113 заповеди от административен характер.

Изводът в доклада е, че Гешев притежава високи професионални качества и стриктно изпълнява задълженията си. Той също така е носител на изключителни умения за работа в екип и успява да ги мотивира. Получил е и признания от редица институции, с които е работел. Иван Гешев присъства на заседанието на КАК.

„Тези, които очакваха негативни резултати, ще останат разочаровани и трябва да си намерят други сегменти“, заяви той. Кандидатът за главен прокурор благодари на тези, които са го подкрепили, както и на тези, които не са.

„Моето разбиране е, че за да се постигнат резултати, трябва да има взаимодействие и колегиалност“. При представянето на проекта за доклад стана ясно, че до ВСС са изпратени 73 становища относно кандидатурата на Гешев, като в 68 от тях той е бил подкрепен. Пак в проекта за доклад става ясно, че докато е бил в Софийска районна и в Софийска градска прокуратура, той е наблюдавал дела с голяма правна и фактическа сложност. Много добре е работел в екип. През годините той е усъвършенствал своите професионални качества, минавайки през 3 курса на обучение в Националния институт за правосъдие. Проектът за доклад единодушно бе приет от 10-имата присъстващи членове на КАК.

Иван Гешев отказа да коментира след заседанието с аргумента, че в момента е в процедура по избор на главен прокурор. Той съобщи обаче, че до края на седмицата може да станат ясни резултатите от проверката за спирането на програма „Хоризонт“ в петък сутринта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене