Бившият министър на образованието проф. Тодор Танев: Не съм съгласен с начина, по който тези учители искат да изразят недоволството си

На първия учебен ден учители излизат на протест пред образователното министерство. Причината е наредба, която предвижда посещения по домовете на отсъстващите без уважителни причини ученици.

Част от педагозите обаче смятат, че промяната ще ги превърне от учители в полицаи. Синдикатът на българските учители обаче категорично се разграничи от организирането на протест.

„Не съм съгласен с начина, по който тези учители искат да изразят недоволството си. 15 септември, първият учебен ден, е специален. С подобна демонстрация обаче той ще бъде опетнен“, коментира в студиото на „България сутрин“ бившият министър на образованието проф. Тодор Танев.

Според готвените промени детските градини и училищата в страната трябва да сформират постоянни екипи, които да следят дали учениците отсъстват без уважителни причини. Една от задачите на екипите включва посещение на адреса на отсъстващото дете.

Пред Bulgaria ON AIR Танев отбеляза, че статистиката сочи, че от осем ученика един не влиза в час в България. Проблемът обаче не бил главно в образователната ни система.

„Тя е длъжна като последна инстанция да реши въпрос, който на практика не е породила. Безспорно учителите са длъжни да провокират интереса на учениците. Тези деца обаче, които са в час, за да „запаметят“ нещо, не са равни с онези, които искат да научат нещо“, подчерта още гостът в студиото.

В онлайн петиция срещу реформата са се подписали над 6000 души. Против готвения протест обаче са всички синдикални организации в образованието. Според тях акцията е „провокация с неясни цели“ и създава „измислени внушения за нарушени учителски права“.

От образователното министерство пък обясняват нуждата от подобни екипи с ниската средна посещаемост в много училища у нас – на места тя достигала под 50%. Според ведомството целта на промените е децата, напуснали училище, да влизат в класните стаи ежедневно.

Красимир Ангелов

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене