Барман осъден на 1 г. и 2 м. затвор за изнасилване на студентка, блудства с друга след дискотека

съд-благоевград

29-годишен бармен бе осъден на 1 година и 2 месеца лишаване от свобода заради изнасилване на бившето си гадже. Мариан Грудев бе признат за виновен за това, че в квартира в Благоевград осъществил  сексуален акт със студентка­та Гюлфие противно на ней­ната воля. Двамата имали интимна връзка и живеели заедно 1 година, но 3 сед­мици преди инцидента се разделили. Въпросната ве­чер Мариян бил на дискоте­ка и започнал да изпраща любовни есемеси на Гюлфие, след това отишъл в нейната квартира, където я насилил и си тръгнал. Тъкмо си бил легнал, когато по телефона му се обадил полицай и му казал, че се намира при Гюл­фие, която твърди, че е из­насилена. Мариян се върнал обратно в квартирата, къде­то бил разпитан от кримина­листи. Той самият казал, че няма нищо нередно, тъй ка­то просто са правили секс. Гюлфие обаче твърди, че по­ловият акт е насилствен, и затова се обадила на теле­фон 112. Нейни приятели свидетелствали, че тя се страхувала от бившето си га­дже и споделяла, че я зап­лашвал. Затова Мариян е об­винен за изнасилване и из­правен на съд. Той не се признава за виновен. В пра­вото си на лична защита зая­вил, че бившата му приятел­ка му е „поставила клопка“, тъй като след като се разде­лили, тя е искала да останат да живеят заедно, но той не се съгласил, събрал багажа й и го оставил на стълбище­то. Той твърди, че тя забре­меняла от него, но той й дал пари, за да направи аборт.

Районният съдия Георги Янев осъжда Мариян Грудев на 1 година и 2 месеца зат­вор при строг режим, както и да изплати 2000 лв. обе­зщетение на пострадалата студентка, която след дея­нието получила разстрой­ство на съня си и започнала да посещава психиатър.

Тричленен състав на Ок­ръжен съд, председателс­тван от Маргарита Коцева, потвърждава присъдата, но променя само режима на из­търпяване на наказанието – вместо строг затвор опре­деля затворническо обще­житие от открит тип при пър­воначален общ режим. Ок­ръжните магистрати са недо­волни от определеното обе­зщетение. Според тях полу­чените телесни увреждания, преживеният стрес, засяга­нето на достойнството и по­ловата неприкосновеност на младото момиче, не могат да бъдат репарирани по спра­ведливост с 2000 лв. Сума­та не е възмезден еквивалент на болките и страдания, пре­живени от пострадалата и е несъобразена с трайно уста­новената съдебна практика. Районният съдия не е взел предвид, че посегателството срещу половата неприкос­новеност е един от най-силните стресогенни фактори сред всички посегателства върху личността и като такъв оставя траен отпечатък в психиката на пострадалата. Въпреки това обезщетение­то не е променено, тъй като гражданският иск за неиму­ществените вреди не е об­жалван и присъдата влиза в сила.

Междувременно срещу Мариян Грудев има внесен нов обвинителен акт в Райо­нен съд – Благоевград за блудство с друга студентка. На 10-и ноември миналата година малко преди 5.00 ча­са той видял младо момиче само на бул. „Св.св. Кирил и Методий“, което говорило по мобилния телефон. Студен-1 тката Веска И. тъкмо се би­ла разделила с нейните прия­телки, с които била на дис­котека, и вървяла към квар­тирата си. В момента, в кой­то пресичала кръстовището срещу Трето училище „Дими­тър Талев“, била застигната от непознат висок мъж, кой­то й казал да затвори теле­фона. Тя само го изгледала и продължила разговора си по телефона. След няколко метра, когато вече премина­вала покрай училището, съ­щият мъж изскочил от тъм­ното, приближил се към нея и я стиснал за задните час­ти. Момичето започнало да се дърпа, но нападателят сложил ръката си на устата й и я блъснал грубо към ог­радата на училището. Тя за­почнала да се съпротивлява, но била ударена през лице­то от нападателя и паднала на земята. Започнала да го моли да престане, но той я заплашил с думите: „Ако те ударя, тука ще останеш“, и започнал да разкопчава пан­талона си с едната ръка, а с другата запушил устата й. Студентката успяла да мах­не ръката му и като видяла на отсрещния-тротоар въз­растна двойка, започнала да вика за помощ. Пенсионери­те не се отзовали на викове­те й, но нападателят побя­гнал към гарата и я заплашил да не вика. Момичето си взе­ло такси и толкова било стресирано, че забравило адреса си. Обадила се по те­лефона на своите състуден- тки, с които допреди четвърт час била заедно на дискоте­ка, и отишла при тях. След няколко часа отишла в поли­цията и подала жалба.

Мариян Грудев е уличен за блудството благодарение наохранителните камери на Първа инвестиционна банка. Полицаите иззели записа, на който се вижда как той след­ва студентката на няколко метра и го разпознали, тъй като преди месец имали оп­лакване за изнасилване от бившата му приятелка. Ма­риян Грудев е от Ямбол, но от няколко години се засе­лил в Благоевград и работи като барман. Делото за блудство предстои да се гле­да.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене