НОИ пусна нови електронни услуги

електронни услуги

Националният осигурителен институт (НОИ) пусна две нови административни електронни услуги.

Първата от тях представлява алтернативен способ за предоставяне по интернет на Декларация за трудова злополука. Декларацията по образец ще се подава през интернет страницата на института, заедно с попълнено електронно заявление. Самото заявление ще се подписва от осигурителя, пострадалото лице или неговите наследници с електронен подпис или ще се защитава чрез издаден от НОИ персонален идентификационен код (ПИК) за физически лица или Идентификационен код на осигурител (ИКО) за юридическите лица. В случай на упълномощаване е необходимо и нотариално заверено пълномощно.

Декларацията се изисква с цел своевременно деклариране на трудова злополука в НОИ в нормативно определения срок. За работодателя този срок е в рамките на 3 работни дни, а за пострадалото лице и неговите наследници (в случай че осигурителят не е декларирал злополуката) периодът е до една година.

Втората е-услуга е подаване на Бързо известие за съмнение за професионална болест. Административната услуга е предназначена да облекчи работата на практикуващите лекари и лекарите по дентална медицина. Попълненият образец на Бързото известие също ще се прилага към електронно заявление. Към него ще се прилагат допълнително копия на епикризи и други медицински документи, доказващи заболяването.

Новите електронни услуги са достъпни чрез интернет страницата на НОИ, рубрика “Е-услуги”, раздел “Административни услуги”, където са публикувани и подробни инструкции, описващи условията за подаване на заявленията.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене