Без категория

Националния печат

печат

 В.“Сега“

Таванът на пенсиите става 840 лв.

Най-високата пенсия става 840 лв. вместо досегашния таван от 770 лв. Увеличението на пенсиите влиза в сила от днес и е по т.нар. швейцарско правило с 2.7%. Така средната пенсия става 311.35 лв., съобщи шефът на НОИ Бисер Петков пред БНР. Това означава малко над 8 лв. средно увеличение за всички пенсии без тези, които са на тавана. Ако се вземат предвид и максималните пенсии, общото увеличение стига 10 лв., допълни Петков.

Спешната помощ в София излезе на безсрочен протест

Само месец след кризата в спешната помощ на София заради уволнението на дългогодишния й шеф Георги Гелев медиците обявиха, че излизат на безсрочен символичен протест. Този път поводът е нападението над спешен екип в столичния квартал Ботунец. Преди това заради отнето предимство пострада цял екип на линейка, а 15-годишно момиче се бори за живота си.

 В. „Капитал Daily“

България ще подкрепи ПИБ и банковата система с 3.3 млрд. лв.

Понеделник беше спокоен ден за българската банкова система. Първо след като в неделя политиците и представителите на водещите финансови институции дружно обявиха, че всичко е стабилно и ресурс има, сутринта стана ясно, че България е получила разрешение от Брюксел да подкрепи банковата система с 3.3 млрд. лв. Комбинацията от фактори доведе до изчезване на опашките пред Първа инвестиционна банка, нямаше напрежение и в други финансови институции.

Президентът наложи вето на въведената регулация вериги – доставчици. Поправките може да доведат до хаос в отношенията между тях, смята държавният глава

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново разглеждане в парламента приетите по предложение на БСП ограничения за търговските вериги в Закона за защита на конкуренцията. Това става ясно от съобщение на прессекретариата на президентството. Един от мотивите на държавния глава е свързан с факта, че не е направена оценка дали промените ще доведат до евентуално поскъпване на хранителните стоки.

В.“Монитор“

Ток и парно поскъпват от днес

Изненадващо Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) увеличи цените на тока от 1 юли. На закрито заседание вчера регулаторът реши от днес клиентите на енергото в Западна България да плащат с 2,78% по-скъп ток през деня и с 2,22% – през нощта. За Югоизточна България увеличението на дневната и нощната тарифи е съответно с 0,64% и 0,22 на сто. В Североизточна България пък от днес плащат с 2,50% повече през деня и с 1,01% през нощта.

Сводник уби клиент след пазарлък за проститутка

Пазарлък на клиент с проститутка завърши със смърт. 52-годишният столичанин искал да се позабавлява и в петък през деня започнал да преравя сайтовете, които предлагат компаньонки. Сред многото обяви той си харесал момиче от София, което обяснявало, че работи само, а не в клуб. Обадил й се и след кратък разговор тя му дала адреса. На място обаче той не бил доволен от видяното, както и от исканите пари и започнал да се пазари за по-ниска цена. Основният спор бил, че в сайта била посочена една тарифа, а проститутката му обявила двойна.

В.“Стандарт“

Вадят спешните отделения от болниците

Спешните приемни отделения да бъдат извадени от болниците и да преминат към Спешна помощ. Това предвижда финалният проект на Концепцията за Спешна помощ на сегашния здравен министър д-р Таня Андреева, която от днес е пусната за обществено обсъждане. Не е ясно обаче кой и дали някога ще го реализира. В същото време от здравното министерство отчитат, че без спешни промени системата ще се самозакрие.

Казват ни с SMS кога спират водата

Нова услуга стартира столичният ВиК оператор „Софийска вода“ – информиране чрез SMS за планирани прекъсвания на водоснабдяването. От 1 юли всеки абонат може да заяви получаване на съобщение, след като се регистрира на официалния уебсайт на компанията. Услугата е напълно безплатна и лесно достъпна, като се изисква регистрация на www.sofiyskavoda.bg с клиентски номер, номер на мобилния телефон и посочване на точен адрес.

 E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене