Сушата и високите температури наложиха по-ранен старт на гроздобера в Петричко- Санданския регион

Реколтата тази година е малко по-слаба от миналогодишната, но по-качествена Сушата и високите температури наложиха по-ранен старт на гроздобера в Петричко- Санданския регион. Реколтата тази година е малко по-слаба от миналогодишната, но според производителите гроздето е по-качествено.

Заради градушките цените са леко по-високи, като килограм мерло струва около 1 лев. Край село Плоски Васил Ризов отглежда 48 сорта грозде, събрани в 30 декара. Заради високите температури брането вече върви с пълна сила. Всички от семейството се включват в кампанията. „Земеделец майстор няма, в последния момент може да се случи нещо и реколтата загива”, поясни кметът на село Долна Градешница Стоян Акареев. В югозападния край сега берат по около един тон на декар. Вече е обран санданският мискет, в момента се бере каберне и мерло, а за керацудата ще се чака 20 септември.

Цените ще са някъде с 20-30 стотинки нагоре в сравнение с миналата година. Поне природата направи много градушки и на много места има унищожена продукция. Примерно в Илинденци и Градешница имаше много градушка и то 90% е унищожена продукцията. За по-големите производители продължават проблемите с реализацията на гроздето. Повечето решават да си изградят изби. И въпреки всичко производителите в региона не смятат да се отказват от поминъка си, защото са убедени, че гроздето и виното, което произвеждат винаги ще се търси заради високото си качество.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене