Симеоновден е! Днес не се дава нищо назаем

Днес не се дава нищо назаем

На 1 септември се отбелязва началото на новата църковна година или, както се е наричало още в древността, ‘началото на индикта’.

Празникът се свързва и с паметта на свети Симеон Стълпник.

Летен и зимен Симеоновден

Летният Симеоновден образува близначна двойка със зимния Симеоновден (3 февруари); обредността и на двата празника е твърде сходна, защото в основата й лежи представата за преход.

Двата дни, посветени на св. Симеон маркират две срещуположни точки в календара. Зимният Симеоновден обозначава прехода от зима към пролет, а летният – от лято към есен.

Така те стават ориентири в земеделската дейност, сигнализиращи пролетна и есенна оран и сеитба.

Традиции, народни обичаи и поверия

На този ден жените замесват пшенично тесто и правят питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се орат нивите.

Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им.

На Симеоновден и започва бруленето и събирането на орехите, поради което на места наричат празника ‘Симеон брульо’.

Народната традиция повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата – да не ‘излезе берекетът от дома’.

Не се кладе огън, докато не се върне орачът, за да се предпазят посевите от пожари. Забранена е и всякаква домашна работа, свързана с вълна, за да не нападат вълци стадата.

Жените не перат и не простират, за да не са празни класовете.

Според народния календар на този празник се почитат бременните жени, младите невести и майките. Гадае се по това какъв човек първи ще дойде в къщата – мъж или жена, такъв добитък ще се роди.

На Симеоновден се правят прогнози и за времето – каквото е в този ден, такова ще е и през месец януари.

Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет

Мона, Мони, Монка, Моника, Мончо, Моньо, Сима, Симан, Симана, Симе, Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян и Симяна

Имен ден празнуват всички които носят тези имена. Честит Имен Ден!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене