Община Кресна ремонтира минералната баня в село Ощава с 300 000 лева

Община Кресна ще инвестира 300 000 лева за пълен ремонт на минералната баня в село Ощава. Проектът е за реконструкция на туристическата атракция и е свързан с местното природно наследство. Предвижда се и поставянето на информационни табели и пътепоказатели за туристическите места и маршрути в района. Проектното предложение е на Местната инициативна група – Симитли, Кресна и Струмяни.

„Готови сме да започнем ремонтните дейности веднага след отпускането на средствата. Нашата цел е да развиваме туризма и заради това искаме да даде нова и модерна визия на минералната баня в село Ощава”, заяви днес кметът на Кресна – Николай Георгиев.

Инвеститори също проявяват интерес към кресненското село Ощава, чието богатство са минералните извори. Те искат да изградят инфраструктура, която да обслужва идващите в населеното място туристи – къщи за гости, басейни, паркинги.

Районът има голям туристически потенциал със своята минерална вода. Все повече наши и чужди гости посещават Ощава заради лековитата вода. Туристите в Ощава задължително посещават двата минерални извора – Хладката и Врялата баня. Водата на първото миро е с дебит от 24 литра в секунда, с температура 38 градуса. Много отдавна се ползва от местните жители за лечение на опорно-двигателния апарат, на нервната система, на стомашно-чревния тракт, на сърдечно – съдовата система.

През месец май 1983 година са направени изследвания на извора от служители на химическа лаборатория, доказано е, че ценната течност е със свойства като на тази в Хисаря. В горещото миро температурата на водата е 65 градуса, дебитът е 19 литра в секунда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене