Александрина Механджийска – любимката на Благоевград

Тя е само на 14 години, но пее божествено. Господ я е дарил освен с глас и с невероятно артистично чувство, ум и чар, рядко срещано съчетание, което й донесе бързо прозвището „благоевградската любимка“. В Благоевград, а и вече по цяла България няма някой, особено от музикалните и артистични среди, който да не познава талантливата млада звезда Александрина Механджийска. Макар и мъничка, тя работи здраво като голям човек и сама си извоюва известността и името. Проби не чрез музикални формати или връзкарство, а с много пеене, участия навсякъде, с подкрепата на родителите си . Ръка й подаде и община Благоевград.
Пеех у дома още от почти 2 годишна. Едва на 9 годинки отидох на прослушване при г-жа Христина Палева. След краткия изпит тя беше доволна от моите възможности, каза, че започва да работи с мен. Това затвърди подозренията ми, че мога да пея и така до ден днешен, разказва Александрина за себе си. Мога спокойно да кажа, че съм от музикална фамилия. Дядо ми е пял много години в хор „Ален мак“, а баща ми е професионален музикант, тромпетист в „Биг бенд-Благоевград“.

Тя е второ дете във фамилията, има брат, който е по-голям от нея с 13 години. Затова Александрина сама казва – аз съм галеното дете, първо защото съм най-малка и второ, защото съм момиче. Винаги съм била обграждана с много любов, грижи и разбиране от всички- брат, родители, баби и дядовци. Съвсем ясно осъзнавам, че всички успехи, които съм постигнала са и благодарение на семейството. Развитието ми изисква не малко средства, пътувания, срещи и т.н. Още от малка почти ежеседмично пътуваме по конкурси и участия в различни градове, понякога и в други държави. Ходила съм на уроци по какво ли не- пеене, пиано, солфеж, хор, танци, английски език, италиански език, тенис, плуване, футбол, баскетбол. Като всяко дете обичах да експериментирам и се записвах на всичко, което мислех че ще ми бъде интересно. Когато станах в 7 клас, учебният материал стана доста по-сериозен, чакаха ме и матури, всичко това изискваше много повече време за подготовка и затова редуцирах извънучилищните си занимания. Всичко това нямаше как да стане без финансовата и физическа подкрепа на родителите ми. Те са и най-голямата ми опора когато съм притеснена, тъжна, недоволна или разочарована от нещо, разказва за себе си Александрина и се държи като възрастен, сериозен човек..

„Много харесвам българската естрадна музика, макар че съм в тинейджърска възраст не съм кой знае каква почитателка на съвременните български тийн идоли, слушам и се уча от по-възрастните изпълнители. Именно сред тях е и творецът, когото много харесвам и като човек- много земен, много внимателен, много позитивен и винаги широко усмихнат- Орлин Горанов. Имам щастието да се срещам по работа от време на време с него и всеки път тези срещи ми носят голямо удовлетворение и ме правят щастлива. Възхищавам се на доброто му отношение и търпение към всеки един, погледа му към живота и вечно доброто му настроение, разсъждава малката-голяма певица.

Признава, че е имала трудни моменти, в които да съчетава и учене, и тичане по участия, тогава й се налагало да учи до 12 часа през нощта. Но никога не си помисляла дори за миг, че ученето ще изостави за сметка на пеенето.

„Чета и дори пиша докато пътувам с колата, най-важното- знам, че вървя по правилния път и жертвите си заслужават. Убедила съм се, че всичко е въпрос на организация- когато успея да си разчета добре времето и действам стегнато и концентрирано, времето стига. Ако съм разпиляна и се размотавам, нещата не се получават както трябва“.

А Александрина има с какво да се похвали, зад 14-годишния си гръб има 8 големи награди, 32 първи места, 4 втори и 4 трети.

„Най-ценни са ми естествено най-високите-гран при-та. Взимат се най-трудно, а и на повечето конкурси са по едно за целия конкурс и почти винаги отиват при най-големите участници- 17+. Много ценни са ми и първите места, които са единствени, т.е. няма други участници от възрастовата група с първи места.“

Благоевградчани я обожават и заради това, че момичето може да пее и поп, джаз, рок, реге, блус, соул, суинг.

„Не във всички стилове съм еднакво добра, но пък вокалният ми педагог винаги е държал да пеем във различни стилове и аз съм сигурна, че това е полезно за развитието ни“.
Иначе, когато е в Благоевград и няма участия, заляга над училищните занимания, а след това задължително има упражнения по пеене, или пиано, или език. Разтоварва се с реденето на кубче Рубик. „Всекидневно намирам време и за решаване на тестове по български език, английски, италиански, математика, теория на музиката. Правя го, за да бъда постоянно във форма и да затвърждавам това, което съм научила, казва Александрина.

Голямата й цел обаче не е да стане певица и това да бъде нейното бъдеще. „Целта, за която съм най-сигурна, че искам да постигна и която стои най-близко във времето, е да вляза с висока стипендия в Американския университет в Благоевград, а след като завърша бих искала да се развивам в сферата на компютърните технологии, или пък да създам частно музикално училище. Естествено, че през това време няма да спирам да пея и ще използвам всички отворили се възможности в тази област. Влекат ме езиците, компютърни науки, биологията, химията. Ходя и по състезания, олимпиади, много държа на образованието, защото за съжаление не виждам кой знае какви възможности за реализация в музикалната сфера, казва Александрина за плановете, които си гради.

ИСКА ДА ОСТАНЕ В БЪЛГАРИЯ
На този етап не мисля, че моето място е в чужда страна. Силно желая да успея да се реализирам в България. На мнение съм, че ако имаш качества, можеш и тук да си уважаван и успешен. Много се надявам илюзиите ми да не бъдат разбити! Злобата и завистта съм ги усетила още преди години. Когато бях по-мъничка някои грозни приказки са ме наранявали. Сега вече почти не обръщам внимание, дори си мисля, че след като има завист, има за какво, разсъждава малката умница и продължава:
„Покрай многото ми пътувания по конкурси и участия имах щастието да се запозная и да комуникирам с много будни, умни, интелигентни и амбициозни деца, деца, които от още съвсем ранна възраст знаят какво искат да постигнат в живота си и работят за това. Разбира се, съвсем не искам да кажа, че такива деца има само сред певците и музикантите, но просто аз се запознавам с такива деца по такива места. Но за съжаление, има и много, които нямат цели в живота, оставили са се на течението и не се занимават с нищо смислено“.

ЗА НЕЯ
Общината винаги ще я подкрепя
Ние много се гордеем с Алекс, тя от мъничка, от 7-годишна е по сцените и представя Благоевград не само у нас, но и извън границите на държавата. Това дете буквално израсна пред очите ни. Винаги е била много отговорна и сериозна, държи се като истински професионалист, когато е на участия и освен, че пее добре, тя здраво заляга и над учебниците. Талантът є е безспорен, а община Благоевград винаги е подкрепяла можещите и талантливи млади хора. Ние винаги ще бъдем зад нея, защото деца като нея заслужават да имат опора, да им дадем крила, за да покажат най-хубавото на което са способни.

Христина Шопова, зам.-кмет по хуманитарни дейности и култура на община Благоевград
Тя е едно много амбициозно момиче
Александрина е едно много амбициозно момиче, тя от мъничка е сериозна, знае какво иска и преследва мечтите си. Никога не сме я карали да прави нещо против волята є. Подкрепяме я за всичко, особено когато виждаме, че тя може и полага огромни усилия. А какво ще избере в бъдеще, пак е нейно решение. Тя винаги е била сериозен човек и от малка говори като възрастна. Трудолюбива и упорита е, затова и успява в начинанията си. И това, че пее, не означава,че е изоставила другите си задължения, напротив и там е добра и има отлични резултати. Ние се гордеем с нея и винаги семейството ще бъде зад гърба й!
Любомира Механджийска, майка на Александрина
Сериозна и отговорна за възрастта си
Аз като музикант високо ценя таланта на Александрина. Тя е изключително музикална. Но хубавото е, че не разчита само на това, а полага доста труд и усилия да се развива. Знам, че животът на музиканта не е лесен, но ние сме готови да я подкрепим независимо какво ще реши за живота си напред. Александрина е доста целеустремена, знае какво иска, има си план и ние уважаваме нейната личност. Тя е доста сериозна и отговорна за възрастта си и се радваме, че върви напред.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене