Благоевградчанин влезе в историята със спечелената първа световна титла по таекуон-до ITF

Благоевградчанин с историческа световна титла на таекуон-до, неговият брат вицешампион

Благоевградчанин влезе в историята със спечелената първа световна титла по таекуон-до ITF в най-новата дисциплина „Пауър“. Състезателят на „Фолкън“ Николай Томанов триумфира в кат. 92 кг на първенството на планетата в Пловдив след победа на финала срещу руснака Иван Сизов. Неговият брат Илиян Томанов стана вицешампион на планетата в кат. 85 кг, след като загуби решителния бой с минималното 1:2.

Химнът на България в препълнената зала „Колодрума“ звуча в чест на по-големия Томанов непосредствено след официалното откриване на форума. Преди това овациите обра звездата на благоевградския клуб Албена Малчева-Ситнилска. На най-титулуваната таекуондистка в Европа се падна честта да издигне знамето на международната федерация, с което бе поставено началото на шампионата, събрал рекорден брой участници – 1588 от 80 страни.

На конгреса, предшестващ старта на състезанието, шефът на БФТ Марио Богданов бе преизбран за вицепрезидент на световната централа за нов 4-годишен мандат и издигнат в степен VІІІ дан, какъвто притежават малцина от водещите фигури в азиатския спорт.

Н. Томанов със своя брат световен вицешампион Ил. Томанов

СТОЙЧО СТОИЦОВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене