Кметът на Осина Славчо Хаджиев с уверение за решаване на проблема с опасното свлачище

Преди дни кметът на сатовчанското село Осина Славчо Хаджиев, по настояване на местните жители, е провел среща с областния управител Бисер Михайлов и депутата Даниела Савеклиева относно забавеното почти от година вече решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за отпускане на финансови средства за решаване на най-наболелия въпрос на селото – опасното свлачище, което зейна миналата година.

„При едно срутване на пътя, което е от порядъка на 500-600 метра, цялото село Осина ще остане изолирано, тъй като този път ни е единствената връзка с общинския център Сатовча, населените места в общината и Гоце Делчев“, сподели за ИНФОМРЕЖА кметът Славчо Хаджиев.

Той отрече категорично в селото да има настроения за организиране на протести и други форми за натиск, тъй като всички местни жители са уведомени от него своевременно за срещите и преговорите, които той е провел с институциите и управляващите.

„На среща с областния управител Бисер Михайлов, който отлично е запознат с проблема на Осина, и депутата Даниела Савеклиева получих тяхното уверение, че при първото заседание на Междуведомствената комисия проблемът ще бъде поставен за решаване”, заяви още кметът Славчо Хаджиев.

Той обясни, че по този въпрос му предстои и среща с управници от по-високо ниво като надеждите му са те също да подкрепят усилията на губернатора Бисер Михайлов и народния представител Савеклиева, за да направят всичко възможно комисията да одобри проекта и да отпусне средства.

„Наистина хората са притеснени и по-скоро бих казал уплашени водите от топящия се сняг и дъждовете, които се очакват през тази пролет, да не направят по-голяма беля и най важното да не се допуснат жертви, защото по този път пътуват не само автобусите с работници и ученици, а и колите и техниката на цялото село Осина. Имаме цехове, които се зареждат с материали от България и чужбина, по този път минават и автомобилите с готовата продукция и тези, които зареждат с хранителни стоки селото ни. Допуснем ли този път да го погълне свлачището, животът на хората от Осина спира, именно затова бързаме, за да предотвратим най-лошото“, допълни още Хаджиев.

Той коментира, че са в процедура за издаване на разрешително за строеж. От община Сатовча е изготвен проект, според който необходимите финанси за укрепването и стабилизирането на пътната отсечка са в размер на около 700 000 лева.

„В селото ни има и доста къщи, които са в опасност от потрупване от друго свлачище, но на първо време настояваме за бързо решение на Междуведомствената комисия за укрепване на пътния участък“, заяви кметът Славчо Хаджиев.

Той допълни, че всеки ден е в контакт с населението на Осина и на този етап не се предвижда организиране на общоселско събрание, тъй като хората са наясно с всичко, което се прави от него и общинската управа в Сатовча.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене