Все повече туристи от различни точки на света посещават античнияград Хераклея Синтика

„Нигерийски туристи се дивят на статуи на 17 века в Хераклея Синтика“

Все повече туристи от различни точки на света посещават античнияград Хераклея Синтика и са очаровани от откритията на археолозите. През тази седмица гости на древното селище край храма на Ванга бяха представители на африканския континент. Гости от Нигерия разгледаха с интерес историческите находки, тук дойдоха и туристи от Дания и Андора. Те бяха сред първите посетители на древното селище, които видяха и новите информационни табели на български и английски език. „Идват хора от целия свят, с гостите от Дания, Андора и Нигерия през последната седмица вече сме имали посетители от над 60 държави”, твърди директорът на Исторически музей-Петрич – Сотир Иванов.

В античния град екип археолози, начело с доц. д-р Людмил Вагалински, се натъкнаха при предишните проучвания на най-масивното градско строителство у нас от 3-4 век след Христа. По своята дължина форумът е по-голям от този в Пловдив.

В музея на открито в Хераклея Синтика посетителите могат да разгледат специално създаден лапидариум – място, където са подредени камъни с археологическо значение — статуи, каменни плочи с епиграфски надписи, архитектурни детайли като колони, фризове, капители, корнизи. Там е и надгробният паметник от края на втори век на Касандър – търговец, убит и ограбен преди да се върне в родния си град. Туристите могат да видят и епиграфския паметник на Есхиниан отпреди 1850 години, който бил щедър дарител на Хераклея Синтика.

Античният град в началото на тази година бе обявен от общинския съвет за обект от първостепенно значение за община Петрич.

Засега древното селище е водещ туристически обект от национално значение, но скоро се очаква да бъде и от световно значение с откритите в античния град канализационна инфраструктура, магазини, базилика, античен форум и куп други ценни находки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене