Земетресението Кресна-Крупник от 1904 година няма как да се повтори!

Гръцкият сеизмолог Акис Целентис не бил предсказвал мащабно земетресение
Няма конкретна прогноза за силно и разтърсващо земетресение на Балканите в близкото бъдеще!
Гръцкият сеизмолог Акис Целентис разбуни духовете в съседните ни страни през последните дни с думите си, че по нашите ширини предстои ужасяващ трус.

Най-силно от разпространената информация се впечатли албанският президент Илир Мета. В качеството си на председател на Съвета за национална сигурност той е изпратил писмо до албанския премиер Еди Рама, вицепремиера Ерион Браче и министърката на отбраната Олта Джачка. Мета е поискал от институциите актуална информация предстои ли земетръс.
Заради създалото се напрежение Целентис се принуди за внесе яснота – категорично отрича да е правил конкретна прогноза за бъдещ силен трус в региона на Балканите.

Преди десетина дни земите северно от гръцката столица бяха разлюлени от 5,1 по скалата на Рихтер и тогава сеизмологът прави следното изказване: „Всичко казват, че Атина е устояла. Не е устояла. Представете си, че земетресението беше от 6 степен по скалата на Рихтер, или, с други думи, 30 пъти по-силно. Трябва да сме подготвени. Имаме звяр близо до нас“.

Сеизмологът вероятно има предвид, че на Балканския полуостров се срещат три тектонични плочи – Евразийската, Африканската и Арабската. В региона има множество земетръсни разломи, както и един супервулкан – Санторини. Но засега нищо не може да бъде предсказано категорично, още повече няма технология за много ранни прогнози на земни трусове.

Земетресението в района на Крупник-Кресна от 1904 г. с магнитуд 7,8 по Рихтер е считано за едно от най-силните плитки земетресения в цяла Европа. Около това земетресение се набелязва и периодът на най-висока сеизмична активизация в България, като има огромни материални щети.
Земетресение с магнитуд 5 разтърси вчера сутринта гръцкия остров Крит. Това е поредният трус в южната ни съседка през последните седмици, като според сеизмолози това е добре, защото така се освобождава натрупаното под земята напрежение.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене