Конкурент на Русия, САЩ и Саудитска Арабия: Започна разработката на най-голямото нефтено и газово находище

Растежът вече е толкова шеметен, че инфраструктурата не може да се справи с темповете на нарастване на пробитите кладенци

Скоро на световната енергийна карта ще се появи нов център на световния добив на нефт и газ. Активно се вливат инвестиции в добива на шистови суровини в Аржентина, която се очаква да се нареди по производство между Иран и Норвегия и то само защото е необходимо мащабно развитие на логистична инфраструктура, за да се достигне нивото на Русия или Саудитска Арабия.

Както пишат експертите на Ройтерс, ситуацията сега донякъде напомня петролната криза от 70-те години, когато поради ембаргото върху доставките на петрол от Близкия изток на Запад се появиха производствени центрове като Северно море и Мексиканския залив.

Агенцията отбелязва, че много ще зависи от цените на петрола.

Новото пазарно ориентирано правителство на Аржентина, съчетано със загрижеността относно доставките на петрол от Близкия изток и другаде, подхранва бума на сондирането и производството в южната част на аржентинския регион Патагония, където се намира гигантското шистово образувание Vaca Muerta – пише Reuters.

Агенцията отбелязва, че изпадналото в затруднение правителство на Аржентина, водено от либертарианския президент Хавиер Майли, натиска производството и износа на петрол и газ, за ​​да спечели чуждестранна валута, и въвежда стимули за привличане на големи инвестиции.

Запасите от шист във формацията Vaca Muerta, чиято площ се сравнява с площта на Белгия, се оценяват на второ място в света по отношение на обемите на газ и на четвърто място по отношение на петрол.

С други думи, шистовите залежи могат да достигнат милиарди барели, което прави находището едно от най-големите в света. За четири години производството на петрол в региона се е увеличило четири пъти до 400 хиляди барела на ден.

Vaca Muerta вече може лесно да доставя два милиона барела на ден. Експертите казват, че растежът вече е толкова шеметен, че инфраструктурата не може да се справи с темповете на нарастване на пробитите кладенци и добитите суровини.

Властите очакват инвестициите сега да отидат в логистична инфраструктура, за да доставят суровини до крайбрежието за износ.

Превод и редакция: БЛИЦ

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search