В разрез с всички морално-етични норми“ Баща от Дупница поиска синът му да влезе в затвора вместо него

photo_verybig_687312

Убиецът на Николай Спасов – Росен Васев протестира присъдата на КОС от 11 години затвор, сочи сина си Филип за извършител

Защитата адвокат Емил Велинов: Вторият изстрел е произведен от Филип Васев в момент, в който баща му е направил опит да му отнеме пистолета, Росен Васев е невинен

Мартин Васев загина миналата година след удар в стълб, Филип оцеля по чудо след полет от моста на околовръстното в Дупница и се заби в магазин „Меджико”

Убиецът на Николай Спасов от Дупница – Росен Васев протестира пред Апелативния съд чрез защитата си присъдата на Кюстендилския окръжен съд, с която бе приз­нат за виновен и му бе­ше наложено наказание лишаване от свобода за срок от 11 години. Шо­киращ довод пред апе­лативните съдии сочи защитата му. Адвокат Емил Велинов твърди, че убиецът е не бащата, а синът Филип в разрез с цялата фактическа об­становка, която е изгра­дена на базата на съб­раните по делото дока­зателства в продълже- ниея на 8 години. Сега Филип е на 22 години, а към датата на прес­тъплението е бил само на 14 години.

Съдът прие, че на 25 юни 2006 година при страшно меле в заведе­ние „Реал“ дошъл Нико­лай Спасов, за да ока­же помощ на семейст­во Георгиеви. В създа­лата се ситуация се на­месил Росен Васев и се сдърпал със Спасов. Спасов се опил да изри­та сина на Росен – Мар­тин и той, предпазвай­ки се, съборил баща си и двамата паднали на земята. Отдолу бащата, а върху него синът. В този момент се появил Филип Васев – другият син на Росен Васев, и произвел изстрел с пис­толета на баща си. Спа­сов бил улучен в гърба и се свлякъл до преград­ната стена на терасата, като краката му провиснали от нея надолу. Впоследствие подсъди­мият взел пистолета от сина си и прострелял Спасов.

Пристигнала поли­ция и Спешна помощ и закарали Спасов, а след няколко дни той почи­нал в болницата.

Според осъдения фак­тическата обстановка била изопачена от лъж­ливи свидетели, невер­ни били показанията на свидетеля Любослав Костов и това е така, за­щото вещото лице Котев в заключението си твърди, че от мястото, където е бил Костов, не е могъл да види става­щото и автора на про­изведените изстрели. Част от самите свидете­ли си противоречат. Та­кива са показанията на Китина, Георгиева, Ге­оргиев, Костов и др., твърди защитата.

Както „Вяра“ вече информира многократ­но, инцидентът става в жк „Яворов“ – на партер­ния етаж на блок №4, където са обособени търговски обекти, мага­зини и питейните заве­дения – „Реал“ и „Прес­тиж“. Двете заведения отстояли едно от друго на 7 м. Пред търговски­те обекти по цялата дължина на блока има­ло покрита тераса. Заве­дението „Престиж“ и магазините до него се стопанисвали от Росен Васев и семейството му, а заведението „Реал“ от семейство Любомир и Василка Андонови. В същия ден Марио Йор­данов имал рожден ден и решил да го празнува в заведението „Прес­тиж“ на Васев, защото били приятели със сино­вете му. Към 15.30 в за­ведението се събрали почти всички поканени, черпили се и с алкохол, слушали музика, весе­лили се. Към полунощ повечето си тръгнали. Останали само рожде­никът Марио и синове­те на Васев – Филип и Мартин Васеви и Кирил Кирилов. Имало и още деца между 13- и 16-го-дишна възраст, братов­чеди и приятели. По то­ва време дошъл и Росен Васев и предложил на Кирил Кирилов да игра­ят канадска борба. Ки­рилов отказал, тъй ка­то било ясно, че Росен Васев- ще го победи. След около 10 минути цялата компания се пре­местила около масата на остъклената тераса. Росен успял да убеди Кирилов да играят на канадска борба и за да разчисти масата пред тях, започнал да изхвър­ля през отворения про­зорец стъклени чаши от нея, две от които се счу­пили на площадката пред блока. Малко след като чашите паднали на земята, Филип Васев излязъл навън и събрал чашите, които били ос­танали здрави, а счупе­ните оставил. Всичко това наблюдавали от заведение „Реал“ седя­щите на терасата Асен Георгиев, Виолина Ге­оргиева, Николай Спа­сов и Светла Портарска. Георгиев се вдигнал от „Реал“ и отишъл до „Престиж“, застанал до прозореца точно до ма­сата на подсъдимия и му направил забележка да не хвърля чаши на­вън. Росен Васев го на­рекъл боклук, ще те гръмна и насочил пис­толета срещу него. Фи­лип Васев взел пистоле­та.на баща си, за да прекрати ситуацията, се намесила и съпругата на Георгиев, която дош­ла от заведение „Реал“. В това време навън из­летял и Мартин Васев и налетял на Георгиев. След Васев навън изле­тял и Кирил Кирилов. Георгиева се разкрещя­ла и започнала да ги драска по лицето, нанес­ла им и удари. Започна­ло дърпане, блъскане и нанасяне на безразбор­ни удари. От „Реал“ до­шъл Николай Спасов, за да помогне на Геор­гиеви, намесил се и Ро­сен Васев. Следват рит­ници и изстрели.

Според защитата на Росен Васев скандала са предизвикали мъртви­ят и Георгиев, че мърт­вият е нанесъл първия удар на Мартин Васев, че между двете групи е възникнал масов бой с много нанесени трав­матични увреждания.

Според защитата вер­ният и правилен извод е, че наистина вторият изстрел е произведен от Филип Васев в момент, в който Росен Васев е направил опит да му от­ неме пистолета. Затова и разстоянията между първия и втория изст­рел са различни. Първи­ят е от разстояние 130- 150 см, а вторият от 20- 40 см. Първият е произ­веден след предупрежде­ние, а вторият между мъртвия, Филип и Ро­сен.

Според защитата на осъдения КОС е трябва­ло да признае Росен Ва­сев за невинен. Защит­ниците настояват Апе­лативният съд да оправ­дае Росен Васев или да измени присъдата, като намали наказанието, или да отмени присъда­та и върне делото за но­во разглеждане.

Адвокатският трик е добре отработен и цели само едно – изтичане на давността на делото. По силата на това обстоятел­ство убийците никога ня­ма да влязат в затвора.

Припомняме, че по- големият син на Васев – Мартин загина при че­лен удар в стълб, Филип остана по чудо жив на следващия ден, след ка­то излетя с колата си от моста на околовръстно­то на Дупница и се за­би в хранителния мага­зин „Меджико“.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене