„Пирински стражи“ за пореден път изкачиха третия по височина връх на Балканите

Малки и големи членове на едноименния клуб „Пирински стражи“ при Трето ОУ „Братя Миладинови“  осъществиха невероятен поход до първенеца на Пирин – връх Вихрен.

Вчера, 18 юли 2019 г., туристите предприеха и осъществиха своя плануван поход до връх Вихрен (2914 м).

В ранните сутрешни часове Стражите се отправиха към гр. Банско, откъдето поеха по пътя за хижа „Вихрен“. Времето бе чудесно, слънцето току-що се бе показало. С настроение, ентусиастите тръгнаха по стръмната пътека към върха. За поредна година те бяха решили да се изкачват през Казаните и Северния стръмен склон на Вихрен, който маршрут е един от най-трудните в Пирин, но пък им позволи да се насладят на красотата на Вихрен и да снимат приказното цвете еделвайс.

Приключението на туристите бе запомнящо се – от една страна те срещнаха нови приятели в лицето на полски туристи, с които си побъбриха по път към върха, на тясната пътека между отвесните скали и металния синджир, а от друга – бяха съпроводени от куче, което се присъедини към тяхната група на 2660 м н./в. – в местността Премката.

Незабравимо ще остане за тях и удоволствието да видят няколко малки стада от диви кози, които през цялото време на похода „позираха“ за снимки, разбира се от разстояние. По думите на планинарите толкова много диви кози не са виждали никога в Пирин.

А най-малкият член на клуба, който изкачи вр. Вихрен е само на 9 години и смята да продължи да изкачва високите планински върхове, планувани за летния клубен сезон.

Поздравления!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене