Техническият колеж към ЮЗУ става факултет на университета

юзу

Министерство на образованието и науката започва подготовка на документи по процедурата за преобразуване на четири колежа в страната сред които и Техническия колеж, който е в структурата на ЮЗУ. Той ще бъде преобразуван в Технически факултет към университета след решение на Народното събрание и Министерски съвет.
Според постъпилитe искания за преобразуване са и тези на ректорите на Колежът по телекомуникации и пощи – София, който трябва да стане Висше училище по телекомуникации и пощи – София, Международният колеж – Албена да се преобразува в специализирано частно Висше училище по мениджмънт – Варна, а Европейският колеж по икономика и управление – Пловдив да се проеобразува в специализирано частно Европейско висше училище по икономика и мениджмънт.
Постъпилите искания в МОН са въз основа на положително оценени проекти от Националната агенция за оценяване и акредитация.
Съгласно Закона за висшето образование преобразуването на висши училища и техни основни звена става с актове на Народното събрание и на Министерския съвет на Република България.
Съгласно разпоредбата на чл. 10, ал. 2, т. 1 в правомощията на министъра на образованието и науката е да направи предложение пред Министерския съвет за исканата промяна. Съгласно изискванията на чл. 32, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет изготвените проекти на нормативни актове се съгласуват с останалите министри. Съгласуването, във връзка с чл. 34, ал. 1 от цитирания правилник, се извършва в 10-дневен срок. След приключване на процедурата по съгласуване окончателните проекти се внасят в Министерския съвет. На база на прието решение Министерският съвет внася предложения за преобразуване в Народното събрание. След разглеждане на тези предложения от съответните комисии в НС следва да бъдат включени в работния график на Народното събрание.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене