Минерални извори водят туристи в община Кресна

Мине­ралните извори са природните богатства на община Кресна. За­ради леко­витата вода тук идват все пове­че туристи. Четири са основните находища на живител­ната теч­ност – меж­ду Кресна и с. Долна Градешница, между с. Стара Кресна и с. Ощава, при село Горна Брезница и край с.Влахи. Най-посещава­ни и най-значими са Градеш­ките и Ощавските извори.

Градешките минерални извори представляват гру­па от 11 мине­рални извора. Предполага се, че водите им са използвани още в римско време. Дебитът на из­ворите е отно­сително постоя­нен. Водите им нямат цвят и ми­рис и са приятни за пиене.

Ощавските минерални бани включват група от 5 минерални извора. Влахин­ският минера­лен извор се намира в мест­ността Чешмата.

Брезнишките минерални извори са в Горна Брезница. Каптирани са два от извори­те – единият в центъра на селото, а другият – в двора на манастира „Св. Пророк Илия“, на хълма над село­то. Температура на водата е 36ºC-38ºC, а дебитът – 2,6l/s. Водата е подходяща за ле­чение на белодробни, кост­но-ставни и кожни заболя­вания.

Бизнесмен е проявил се­риозен инвеститорски инте­рес към минералния извор в кресненското село Долна Градешница. Той е предло­жил специа­лен бизнес план за пър­вите десет го­дини, ако по­лучи обектът на концесия. „Конкретното намерение на инвеститора е да реновира изцяло стари­те съоръже­ния и сгради на Градешка­та минерална баня, както и да изгради няколко къщи за гости, кои­то ще имат отделни ба­сейни с мине­рална вода”, заяви кметът на община Кресна – Ни­колай Георги­ев.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене