Синоптикът Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология с прогноза за времето през юли

Най-ниските температури у нас през юли ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите – между 36 и 41 градуса.

Това съобщи за БТА синоптикът Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

По думите му тази година през юли се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета – между 18 и 21 градуса, а за планините – между 6 и 13 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони – от 70 до 120 литра на квадратен метър.

В началото на юли ще бъде предимно слънчево и горещо. Към 3-6 юли ще премине атмосферно смущение. Въздушната маса ще се лабилизира и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

Температурите относително ще се понижат. През втората половина от десетдневието температурите ще бъдат близки до обичайните. В края на периода се очаква да премине атмосферен фронт и на места ще превали и прегърми.

През повечето дни от второто и от третото десетдневие ще бъде предимно слънчево, около и след обяд – горещо. По-значителни увеличения на облачността и на места краткотрайни превалявания се очакват около 12, 17, 20, 24 юли и в края на месеца.

Юлските температури са високи – регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени „горещници“.

През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от 4 до 8. Характерни са засушаванията.

Астрономическа справка показва, че продължителността на деня е 15 часа и 16 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 17 минути, и залязва в 20 часа и 49 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 32 минути.

Фазите на луната през юли са: новолуние – на 2 юли, първа четвърт – на 9, пълнолуние – на 17, и последна четвърт – на 25 юли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене