Кандидати за участници в „Пирин Фолк“ Сандански 2021 от всички краища на България и чужбина

На 3 и 4 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в град София се проведоха селекциите за допускане до участие в „Детски Пирин Фолк“ и Конкурсите за нова авторска песен на македонска основа и изпълнителско изкуство на „Пирин Фолк“ Сандански 2021.

Отново десетки желаещи от различни точки на България се явиха, за да покажат най-доброто от себе си, водени от силния мотив да се изявят на престижната сцена на Фестивала. Сред кандидатите имаше хора от Варна, Шумен, Севлиево, Хасково, Видин, Смолян, Мадан, Благоевград, Пловдив, Банско, Самоков, Гоце Делчев, Петрич, Сандански и други населени места. Имаше дори кандидат, пристигнал за селекцията чак от Германия, където живее за постоянно.

Най-малките участници бяха само на 8 години, но доказаха, че по нищо не отстъпват на по-големите. Останалите бяха на най-различна възраст – от ученици до дългогодишни преподаватели.

Имаше много силни авторски песни, които много внимателно бяха преслушани и оценени от компетентното жури. С всяка изминала година се появяват все по-добри, интересни и разнообразни предложения, което показва, че този фестивал се развива. В Детския Пирин Фолк, както и в Конкурса за изпълнително изкуство имаше много нови изпълнители, които се явяват за първи път.“, сподели г-н Ненчо Касъмов, директор на фестивала „Пирин Фолк“.

Тази година Детският Пирин Фолк има своеобразен юбилей – ще се проведе за пети път. Много сме радостни, че имаше участници и победители от Детски Пирин Фолк, които сега участват в конкурсите с по-големите. Това доказва, че изпълняваме поставената си цел да развиваме и съхраняваме любовта към фолклора и да я предаваме на младите, които да опазват на свой ред магията на традициите.“, допълни още г-н Касъмов.

Селекционното жури в състав: Юлия Цанкова – председател, Гуна Иванова, Валентин Спасов, Сергей Стойнев, Дали Иванова, Павлина Караджова и Ненчо Касъмов имаше нелеката задача да оцени изпълненията на живо на кандидатите за „Детски Пирин Фолк“ и конкурса за изпълнителско изкуство по четири критерия: точна интонация, стилова орнаментика, артистичност на изпълнението и вокалообразуване. За допускане до участие в конкурса за нова авторска песен на македонска фолклорна основа, оценяващите прослушаха анонимно и оцениха подадените авторски песни по следните критерии: принадлежност към македонска фолклорна област, композиция, аранжимент, текст и вокалообразуване. В подбора като консултант за текстовете, но без право на глас, участие взе и поетесата Надежда Захариева.

Резултатите ще бъдат обявени до броени дни на www.pirinfolk.com, както и на официалната страница на Фен Фолк ТВ – www.fenfolktv.bg

Медийна група Топ Преса е официален медиен партньор на „Пирин Фолк“ Сандански 2021

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене