Вълк единак тормози симитлийското село Мечкул

вълк

Огромен вълк единак не дава сън на петдесетината жители на симитлийското село Мечкул. Вече цяла седмица хищникът напада и убива домашни животни, а стопаните са безпомощни да се справят с набезите му.

„Звярът разкъсва за секунди стоката на хората. Вече е умъртвил 4 ярета и 3 кози. В съседното село Ракитна е удушил две малки телета. Страшно е. Тъй като е сам, макар и много голям, не напада по-едри животни – магарета, коне и крави. Почти всички жители тук са възрастни, всеки си гледа по няколко животни, но сега нямат мира от този хищник, който слиза в селището и убива животни наред“, сподели кметският наместник на Мечкул и Сенокос Христо Димитров.

Стопаните се чудят как да спрат единака, вече са потърсили помощ от фондация, която да им осигури каракачански кучата – пазачи на стадата. Някои от селяните са ловци, но пък не е разрешен ловът в момента. Никой не смее да чака на пусия и да гръмне хищника, тъй като ще трябва да плати солена глоба. „Не се плаши от нищо този вълк, хвърляме пиратки, викаме, но напразно. Всеки ден си взема дажбата – поне по едно яре. Няма спасение, не смеем да пускаме животните на паша в Пирин планина“, сподели Спас Маринчев, който загубил едно яре при атака на единака. Хората в селото са сериозно притеснени от създалата се ситуация и не смеят да излизат по тъмно. Те повече се кахърят за животните, които са загубили. „Хората си обичат стоката и е голям зян, че са останали без тях. Сега е и сезонът, в който се дава най-много мляко, и това ги разстройва още повече“, каза селският управник.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене