Похвално! Сънародник от с. Кочан отвори четири училища в Испания

Наш сънародник с корени от село Кочан в община Сатовча е открил четири български училища в Испания. Ръководената от Съби Атипов културна асоциация „Орфей БГ” е организатор и на първия събор на българите в Памплона, разказват от БНТ.

Българинът пристига в испанския град преди повече от 20 години. Децата му знаят родния език, но го говорят само у дома. Около 7000 българи живеят в област Навара и според Съби децата им искат да изучават говоримо и писмено български.

Затова през 2007 година със собствени средства и с помощта на близки и приятели откриват първите български училища в Памплона и Тафая. За десет години заедно с тези в градовете Витория и Тудела те станали четири. В тях децата учат безплатно, а над 20 квалифицирани учители преподават различни предмети.

„Една от основните цели на нашата асоциация е да запази майчиния родния език и децата да знаят историята на своите предци от къде са, какъв народ сме и те трябва да познават освен езика, българската история. Да знаят за Ботев, за Левски за другите наши велики хора българи“, споделя Съби.

Огромен е броят на българите зад граница. Според неофициални данни българската диаспора в Испания е втората по големина общност в чужбина. Редица наши сънародници от години живеят в югазападната европейска държава, работят и отглеждат децата си там.

Заради добре развитата българска общност в Испания има не едно българско училище, в което сънародниците ни да изучават майчиния език, историята и литературата си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене