Connect with us

Таблоид

Потомък на Гоце Делчев: Никога не е казвал, че е македонец

Published

on

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери. Фактът, че Скопие отказва да приеме българските корени на Гоце Делчев, дава повод да представим познати факти за него.
Георги Чопов е потомък на революционера. Баба му Лика е внучка на Гоце Делчев.

Според Чопов, Гоце Делчев е не по-малък идол от Васил Левски. „Никога той не е казвал, че е македонец. Най-благият девиз, който характеризира този мой родственик е: Аз разбирам света като поле за културно съревнование на народите”, сподели Чопов пред БТВ.

Един от най-нежните български поети Пейо Яворов е най-близкият приятел, съратник и биограф на Гоце Делчев. Двамата се бият заедно за свободата на Македония в една и съща чета, предвождана от Гоце. Още приживе Яворов посвещава на Гоце пет стихотворения- четниците ги запяват веднага, защото един от тях измисля музиката. Убийството на Гоце Делчев дълбоко наранява поета. За да запази паметта за него, Яворов пише първата му биография.

На връщане от фронта по време на Балканските войни, поетът отива в с. Баница – лобното място на Гоце и открива костите му. Те били скрити в местната църква. Иво Милтенов е уредник на къщата-музей на Яворов. Той обясни, че поета събира останките в едно сандъче и ги връща обратно в България. До 1946-та година тленните останки на Гоце Делчев се съхраняват в урна от Илинденската организация.

Външният ни министър Екатерина Захариева категорично отказа датата, която предлага Скопие. „Много ми се иска да гледаме в бъдещето и е абсурдно да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Няма как да тази дата да бъде празнувана, това ние никога няма да го приемем”, заяви Захариева.

Вестник ” Топ Преса ”

Таблоид

Трагедия! Родилка издъхна от Ковид в реанимация на МБАЛ Благоевград

Published

on

33-годишна жена, родила прекрасно бебе в събота, издъхна в реанимция на МБАЛ Благоевград след усложнения на коронаинфекцията. Илиана, постъпила в родилно отделение на болницата с коронавирус,научи Struma.com. Лекувана е и е предприето секцио, което протекло нормално без всякакви усложнения.

Ден след раждането състоянието на младата жена рязко се влошило, преместена е в реанимация, където е издъхнала. Причината, според лекарите е тежката коронавирусна инфекция, около раждането не е имало никакъв проблем, казват от болницата. Трагедията съсипа всички, които познават Илияна.

Според наши източници тя не е имала някакви съпътстващи заболявания, просто вирусът е страшен убиец, коментират медиците, оказали се безсилни срещу него в случая с Илияна.

Continue Reading

Таблоид

СТАРТИРА ПОРЕДНИЯТ ОДОБРЕН ПРОЕКТ НА ОБЩИНА САТОВЧА

Published

on

Кметът на община Сатовча д-р. Арбен Мименов подписа Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансофа помощ по оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура чрез подбор BG16M1OP002-2.009 „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението и отпадъците“

В основата на проекта е най-успешната в ЕС добра практика за въвеждане на принципа „Замърсителят плаща“ при управлние на битовите отпадъци, а именно „Плащане според количеството отпадъци“.

Демонстрационният проект ще се изпълни в малък мащаб на територията на община Сатовча и предвижда оборудване на еднофамилни/ малки многофамилни къщи с кофи за смесени отпадъци с различен обем и с кофи за рециклируеми отпадъци.

Основната цел на проекта е да допринесе за постигане на целите заложени в Закон за управление на отпадъците чрез въвеждане на мерки за предотвратяване образуването на битови отпадъци и намаляване количеството образувани смесени битови отпадъци.

Проектът е на обща стойност 382 774,02 (триста осемдесет и две хиляди седемстотин седемдесет и четири лева и две стотинки ) и стартира от 08.09.2020г., като изпълнението на всички заложени дейности трябва да приключи на 08.08.2022г.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al