Проф. Кантарджиев с ценен съвет какво да правим, ако ни повали грип

„Големият пик (на грипа) очаквам в края на февруари“, каза той

„У нас и в Сърбия почти няма грип. Грип има в Румъния, в Гърция е слабо, в Турция също има. Три са инфекциите, които ще са на обществено внимание в последните месеци. Нищо страшно няма, нищо по-различно от предишните ситуации. Януари може да очакваме известен ръст на заболеваемостта. Ние да правим каквото смятаме за правилно, да става каквото ще”.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на NOVA NEWS.

За личното здраве той препоръча да приемаме много течности, особено, ако усетим първите симптоми на настинка или да се хапва лимон със сода след ядене. Почивка и добро настроение са добрите съпътстващи медикаменти, каза с усмивка професорът.

Когато има болка в гърлото, зачервено гърло, лимфни възли може да се стигне до ангина. При стрептококова ангина няма кашлица. Има ли кашлица, да мислим за вирусни причини, обясни той.

„Големият пик (на грипа) очаквам в края на февруари. В страната ни няма епидемично разпространение на грип. За Ковид все още сме на стария вариант на Омикрон”, обясни той.

„Хубаво е да си мием ръцете, да слагаме маски, където има повече хора. От 2-3 години се говори за новата хигиена на кихане и кашляне. Преди 50 г. ни учеха – като кихаш и кашляш да си кашляш в собствената кърпичка”, обясни Кантарджиев.

Според него докато хората са били с маски е имало намаление на респираторните заболявания.

За множеството случаи на починали деца във Великобритания той каза, че стрептокока е микроб, който може да направи много тежки инфекции.

„До 40-те години, когато излиза пеницелина, този микроб е причинявал големи щети в болниците. Антибиотиците работят в ръцете на квалифицирани лекари. Лекарите да лекуват с истинските антибиотици, не с трета генерация. Грешните антибиотици са причина за високата смъртност във Великобритания”, каза Кантарджиев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене