Без категория

Националния печат

печат

В.“Сега“

Доброволци и дарители се изправиха срещу бедствието

Гражданите се самоорганизираха и се втурнаха да помагат на пострадалите от потопа във Варна и Добрич. В квартал „Аспарухово“ на доброволни начала през изминалите три дни работиха над 1000 младежи. Само за 24 часа чрез SMS на националния дарителски номер 17 777 бяха събрани над 600 хил. лв., а в цялата страна се организираха пунктове за събиране на помощи за пострадалите.

Загубени в бедствието документи лишават пострадали от помощи

Достъпът до помощи от държавата за голяма част от пострадалите от трагедията във Варна, а и в други засегнати райони на страната, е ограничен заради това, че по време на наводненията са останали без лични документи. Така те не могат удостоверят самоличността си и да попълнят декларациите, които раздават от общината за финансовата подкрепа. Това стана ясно от репортаж на Би Ти Ви от варненския кв. „Аспарухово“.

Бившият служебен премиер не е бил в конфликт на интереси

Комисията за конфликт на интереси е проверявала бившия служебен премиер Марин Райков за назначаването му за посланик на България в Италия, докато ръководеше правителството и съвместяваше и поста външен министър. Това става ясно от решение, публикувано на сайта на комисията.

В.“Монитор“

Бетонна фуния потопила Аспарухово

Високи незаконни строежи с бетонни огради и лошо проектиране довели до образуването на фуния убиец на стръмната ул. ”Горна Студена“ в Аспарухово.

„Незаконните строежи и липса на инфраструктура са причините за бедствието във Варна”, заяви за БНР министърът на транспорта Данаил Папазов.

„При строителството в това дере до улица „Горна Студена“ има допуснати сериозни слабости. Не може да има къщи в самото дере.

КТБ отваря на 21 юли, държавата я спаси

Държавата спаси Корпоративна търговска банка, която БНБ постави под специален надзор в петък заради недостиг на ликвидност.

Трезорът ще отвори на 21 юли в 9 часа, обявиха от Централната банка. Тогава ще заработи и дъщерната й „Креди Агрикол”, която вчера БНБ също постави под спецнадзор и назначи квестори в нея.

БНБ обяви, че заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала на групата КТБ.

Съдят майка, душила и кълцала с ножица бебето си

 Жестока майка, която се опитала първо да убие новороденото си момиченце с ножица, а после го удушила и закопала трупчето, ще се изправи на подсъдимата скамейка. Обвинителният акт срещу 30-годишната Светлана Александрова е внесен в окръжния съд в Пловдив, където предстои да насрочат дата на процеса, съобщиха от окръжната прокуратура.

В.“Стандарт“

Вадят с полиция бедстващи

Семейства в 20 къщи в потопения варненски квартал Аспарухово изживяха нов ужас. Те трябва да зарежат домовете си, тъй като сградите могат да рухнат. „Намират се на опасен свлачищен район в горната част на най-пострадалата улица „Горна Студена“ – над дерето и до „Горчивата чешма“, обясни за „Стандарт“ главен инспектор Стоян Стоянов, зам.-шеф на варненското звено „Противопожарна безопасност и защита на населението“.

Бивш надзирател се застреля

Бивш затворнически надзирател се самоуби. Кървавият инцидент е станал в Каблешково. 46-годишният Станчо Колев е сложил край на живота си с един изстрел в главата. Той се е самоубил със законен пистолет. Имал разрешително за оръжието, тъй като работел като охранител. Мъжът си теглил куршума в дома си. Никой обаче не може да каже кога точно се е случило.

Слагат видеостени в Бачковския манастир 

Видеостени ще има в Бачковския манастир под дърветата в двора му, съобщи новият игумен на обителта архимандрит Симон. Идеята е всеки да може да види на тях службите, когато има много хора. Подобни монитори със същата цел от години са сложени в църквите в Италия или Испания. Сред нововъведенията, които 44-годишният отец замисля, е и организирането на всенощно бдение навръх храмовия празник на манастира на Голяма Богородица.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене