ВИДЕО: „По пътеки извити за билки лековити“ – Еньовден в Делчево

_MG_5171

Стотици неврокопчани и туристи от страната и чужбина, присъстваха вчера на Фестивала на летните тайнства, в село Делчево, посветен на традициите на Еньовден.
Фестивалната програма започна още събота вечер, с инициативата „По пътеки извити за билки лековити“. В приключението участватха деца и възрастни, които браха билки и цветя за направа на Еньовски венци. Ентусиазирани самодейци преоблечени като митични самодиви, занесоха на местността „Вълча тумба“ гърне с вода и цветя, по които на следващата сутрин гадателка пророкува съдбата на всяка мома, поставила своя китка в гърнето.
Няколко вида баници с плънка от различни видове билки представиха ученици от „Етнография“ при ПГ МСС „П. К. Яворов“ в Гоце Делчев. Собствено модно облекло с привнесени и сполучливо съчетани етно мотиви демонстрираха в ревюто си манекени, ученички от направление „Конструиране и ушиване на облекло“, при НПГ „Д. Талев“ в Гоце Делчев.
Богата бе и музикално танцовата програма на традиционният Ееньовденският фестивал тази година в Делчево.
С танцът „Притури се планината“ в трогателното изпълнение на невръстните танцьори от ОДЗ „Джани Родари“, започнаха празничните изяви на площада на Делчево. „Змейова приказка“ и „Прогонване на злото“ представиха читалището и кукерската група на с. Мосомище. Скоросформираният тамбурашки оркестър от младите таланти на Трето ОУ „Братя Миладинови“ изненадаха публиката с майсторските си изпълнения. Фолклорни групи от селата Брезница, Мосомище, Ляски и „Голешовски фантове“ осигориха веселото настроение на празникът. Специалното участие на ансамбъл „Сите българи заедно“ с ръководител, роденият в Делчево Никола Григоров, накара млади и стари да се хванат на хорото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене