Connect with us

ТОП

Открива се доброволчески сборен пункт в Благоевград, в помощ на Варна и Добрич

Published

on

666

Всеки благоевградчанин, или представител от Югозападна България може да донесе някаква помощ за пострадалите от бедствието в варненския квартал Аспарухово и град Добрич.

Доброволчески сборен пункт се открива в Благоевград на адрес Благоевград, ул. “Стефан Стамболов” №8, сградата на която скоро се подмени покрива (жълтата сграда от страни на офиса на Мтел ), офис №4

От какво имат нужда пострадалите! Това попитахме в групата “Да помогнем на Аспарухово” и получихме следният отговор:

Най-трогателното бе: Представете си, че Вашата къща я няма, помислете от какво бихте имали нужда!
И така, дадоха и списък с неща, с които можем да помогнем и ние от Благоевград.

Преди малко говорих с човек от центъра на “ДОБРОТИЦА”!
НА МЯСТО ИМАТ НУЖДА ОТ:
1. Храна, консерви и дълготрайни провизии (една възрастна жена дори занесла зимнина)!
2. Хигиенни и почистващи препарати, парцали, кофи, мокри кърпи, превръзки, памперси, гелове, прахове за пране.

Ето и какво отговаря точно Hristo Dimitrov: ботуши, кофи, консерви, варива, санитарни материали, дрехи, мебели, …. всичко от което можете да имате нужда вие ако къщата ви е заляна до горе от вода и кал …. или направо отнесена …

И така, сборния пункт ще събира дарения утре 23 юни от 08:00 часа до 18.00 часа, след което на 24 юни с куриер ще изпратим събраните продукти до Варна и Добрич. Най-вероятно ще разпределим събраните дарения на две части.

Телефон за контакти с координатора в Благоевград: 0882414108, Радослав.

ВИДЕО

ВИДЕО : Въпреки пандемията, при спазване на правилата, неврокопчани празнуваха днес архангеловден

Published

on

Въпреки необичайните условия, при спазване на наложените ограничения, днес неврокопчани с тържествено църковно служение, отбелязаха един от най-важните празници за годината – Архангеловден. Празничната служба бе водена лично от н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с владишкия клир и митрополитския хор.

Църквата е определила този празник в чест на светите архангели и най-вече на архистратиг Михаил когото смятат за вожд на небесните сили. Според църковната традиция, обичаите на този ден и името на празника, се определят от народното вярване, че св. Архангел е един от шестимата братя-юнаци н а когото при подялбата на света са се паднали мъртвите. Той вади душите на човека и за това е наричан душевадник. На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца, покровител на мъртвите.  Жените приготвят и раздават между себе си специални обредни хлябове наричани рангелов, господьов и рангелово блюдо.

Църквата „Свети Архангек – Михаил“ в Гоце Делчев е най-старият храм в града и е на повече от 200 години.  В началото на 19-ти век, когато е построена църквата, разрешението за строеж на християнски храм ставало изключително трудно. Местно предание разказва, че по онова време, детето на влиятелен турчин от Неврокоп било неизлечимо трудно. Бащата се обърнал за помощ към местна християнка-лечителка. След няколко свщенодействени процедури с вода от чешма намираща се до останките на по-старо светилище, невръстното момче оздравяло. Влиятелният турчин, в знак на благодарност и преклонение, издействал от султана разрешение християнското население да си построи храм на същото място. построяването на храма. Строителството започнало през 1809 г. Храмът бил готов и осветен на архангеловден през 1811 година.

 

Continue Reading

Култура

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ!!! Ученик от ПМГ “Яне Сандански” стана втори в света

Published

on

Това е Иван Попов, който и тази година се нареди в челната тройка на планетата

Иван се справи блестящо и завоюва СРЕБЪРЕН МЕДАЛ на най-престижното ученическо състезание по астрономия и астрофизика в света – Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Олимпиадата се проведе онлайн в три дни – теоретичен, практически и наблюдателен, като в нея се включиха над 280 участници от всички краища на света. Това показва значимостта на постигнатото от младежа, който е ученик в гоцеделчевската ПМГ “Яне Сандански”. Ние сме изключително горди с нашето сребърно момче, което в чест на 100-годишнината на своет ни зао училище зарадва с този невероятен успех!

Иване, продължавай все така целеустремено да следваш мечтите си!

Поздравления и за г-жа Карамфилка Патинова, която през цялото време бе неотлъчно до него и успя да му помогне да изяви своя талант по възможно най-добрия начин!

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen