Корнелия Нинова пое отговорност за изборната загуба и подаде оставка

Председателят на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. Нинова съобщила решението си на съпартийците в началото на извънредния пленум на левицата, на който трябваше да бъдат обсъдени резултатите от изборите за европейски парламент. Представители на вътрешнопартийната опозиция на Нинова призоваха преди началото на заседанието тя да поеме отговорност за загубата на изборите и да се оттегли от поста.

В профила си в социалната мрежа фейсбук Нинова обяви мотивите за решението си. „Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме. Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори – близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката – губят подкрепа в гласове спрямо предходните Европейски избори“. В обръщението си Нинова призова за нов избор на председател на столетницата.

„При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове – от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор“.

В заключение Нинова призовава това да се случи бързо, за да може партията да се съсредоточи върху кампанията за местните избори през октомври.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене