(ВИДЕО) В Мосомище на Никулден църковен празник да, празник на селото – не!

Да се чества храмовият празни никулден и като празник на село е подновена стара традиция в село Мосомище, община Гоце Делчев. От освещаването на черквата св. Николай Мирликийски през 1842-ра година в неврокопското село, никулден се чества и като празник на селото. Но в условия, наложени от пандемията, вече втора година масовите селски празници се отменят.

Спортните площадки където се провеждаха турнири в чест на празника днес останаха пусти. Селският мегдан също пустееше – липсваха традиционните глъч и веселия с които жителите бяха свикнали на този ден. Единствено коледната украса пред читалището подсказваше, че днес е празник. Храмовият празник обаче с нищо не пострада. Свещенослужители на светата Неврокопска митрополия отслужиха празничната литургия.

Според стари източници, още преди османското нашествие тук е имало църква посветена на света Марина. В началото на 19-ти в. християните, на това място, започват строежа на сегашният храм през 1830-та година който е завършен и осветен на Никулден през 1835-та година. В края на днешното църковното служение, спазващите коледните пости взеха причастие и бе раздаден традиционния, никулденски рибен курбан за здраве.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене