Цветанов: Задкулисието си разчиства терените, но кой ще е виновен при банкова криза?

Цветанов

Преди няколко дни МВР арестува трима граждани заради подозрения, че са подготвяли убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски. След това те обаче бяха освободени от съда поради липса на доказателства. От държавното обвинение първоначално заявиха, че ще протестират решението на съда. Днес обаче стана ясно, че това няма да се случи. Държавните институции разследват и фирми на банкера Цветан Василев, за което имаше и акция пак преди дни.

– Г-н Цветанов, днес прокуратурата се е отказала да протестира освобождаването на обвиняемите за организиране на мокра поръчка срещу Делян Пеевски. Вашият коментар?

– Ние сме в една много странна ситуация. Има пълен хаос, използват се институциите, за да се разчистват лични сметки. За мен това, което би могло да промени ситуацията днес в България, са предсрочните парламентарни избори.

– Това вече е решено, избори ще има.

– Да, но докато не бъдат проведени… Виждате и днес какво се случи в парламента. Вчера на Консултативния съвет – лидерите на всички основни политически формации, които са се договорили да няма приемане на законодателство, което е проблемно и е свързано пряко с последствия в изпълнителната власт…

И днес като първа точка в дневния ред се вкарва Законът за МВР. Тази реформа „Бисеров – Йовчев“ трябва да спре, защото тя е пагубна за системата на МВР. Лишаваме от възможността да имаме конкурсното начало. Вие като граждани и всички ние като граждани искаме да има конкурсно начало, а не шуробаджанащина на тези, които смяташ, че ще бъдат верни и ще изпълняват безпрекословно всяка една възложена задача – независимо дали тя е законова или не.

Ако има конкурсно начало, тогава основен критерий е професионализмът. Но за Йовчев това не е важно. Защото това, което днес ми го казвате – нали разбирате, че всички тези действия, които бяха предприети, само преди няколко дни, води до какво? Това включва МВР, ДАНС, прокуратурата и днес – четири дни по-късно, се установява, че няма да се внесе такъв протест.

– Защо смятате, че срещу тримата обвиняеми няма доказателства?

– Смятам, че все пак и разумът някой път надделява, защото нали разбирате, че е пореден крах на прокуратурата внасянето на нещо, което въобще не кореспондира с реални доказателства – то беше много ясно упоменато на мярката, която се гледаше само преди няколко дни.

– Как си обяснявате скандалното решение на Апелативна прокуратура да не протестира освобождаването на тримата обвиняеми?

– Всичко е скандално. Цялото действие – от началото до сега – всичко е скандално! Защото това знаете ли какво провокира в българското общество? Създава се една психоза в банковия сектор.

Кой ще понесе отговорността, ако ние влезем в спиралата на банкова криза? Кой ще понесе отговорността! А вие виждате, че всичко, което беше предприето като публични, явни действия, с огромно полицейско присъствие пред една банка, без да коментирам каква е тя, но това веднага създава стрес във всички вложители, във всички, които имат някакви отношения с нея. Просто трябва да има национално отговорно мислене. За голямо съжаление при този хаос и това задкулисие разчистването на терените помежду им води до това.

– Преди време цитирахте Румен Петков – как прокуратурата била джобно ножче на Делян Пеевски. Защо сте на такова мнение?

– Всички говорят за това. Всички говорят за това и всички знаят. Така че аз няма какво да кажа.

– Това е сигурно според Вас, но имате ли доказателства?

– Не сигурно. Вие цитирате това, което са казали някои български граждани. Като цяло това се формира и в обществото.

Интервю на Лъчезар Лисицов, агенция ПИК

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене