Битката за „Дондуков” 2 – един тур или балотаж

За втори път президентски вот се провежда 2 в 1 с друг избор – в случая за народни представители. През 2016 година президентските избори се проведоха заедно с национален референдум.

Предстоящите президентски избори са седмите у нас след демократичните промени.

23 са кандидат-президентските двойки.

Настоящият държавен глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова искат да спечелят втори мандат.

Кандидатпрезидентската двойка проф. Анастас Герджиков – Невяна Митева, подкрепени от ГЕРБ-СДС, са другият силен отбор.

ДПС за първи път издигна партийна кандидатура в лицето на Мустафа Карадайъ с вицепрезидент Искра Михайлова.

Като независим кандидат и със значителна подкрепа, според електоралните нагласи, излиза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заедно с кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе.

Президентската институция е въведена в България през 1990 г. след продължителни спорове между опозицията и управляващата партия как да се нарича първият държавен глава – председател или президент на републиката.

До ден-днешен първият държавен глава след промените Петър Младенов е председател/президент на България. Той е избран на 3 април 1990 г. от Народното събрание.

На 1 август 1990 г. д-р Желю Желев е избран за президент от Народното събрание на мястото на подалия оставка Петър Младенов. Той остава на този пост до 1992 г., когато се провеждат първите преки избори за държавен глава. Д-р Желев печели на втория тур /19 януари 1992 г./ и остава на този пост до началото на 1997 г. Негов вицепрезидент е известната поетеса и дисидент Блага Димитрова, която не завършва своя мандат, оттегляйки се от своя пост заради несъгласие с президента. Д-р Желю Желев ни напусна внезапно на 30 януари 2015 г., месец преди да навърши 80 години.

На изборите 27 октомври – 3 ноември 1996 година за президент е избран кандидатът на Обединените демократични сили (ОДС) Петър Стоянов. Той встъпва в длъжност на 22 януари 1997 г.

Петър Стоянов се кандидатира за втори президентски мандат през 2001 г., но загуби на втория тур от Георги Първанов. Той встъпва в длъжност на 22 януари 2002 г. През лятото на 2006 г. обявява намерението си да се кандидатира за втори президентски мандат. Участва в изборите на 22 октомври 2006 г., като кандидатурата му е издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП.

На президентските избори през октомври 2011 година вотът печели кандидатската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев – Маргарита Попова. Тогава на първи тур се явиха 18 президентски двойки. До балотажа стигнаха двойката на ГЕРБ и Ивайло Калфин – Стефан Данаилов от БСП.

На президентския вот през 2016 година над 2 милиона избиратели пуснаха бюлетина в полза на Румен Радев, подкрепен от БСП, на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. На втория тур Радев печели изборите с 2 063 032 действителни гласа. Цачева на балотажа получи 1 256 485 действителни гласа. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене