Новият инвестиционен хит в Сапарева баня са старческите домове

Наплив от желаещи да строят старчески домове е регистриран в Сапарева баня. Само за последния месец са подадени 4 комплекта документи в Общинска администрация за отреждане право на строеж.  

От Общинска администрация потвърдиха информацията, но не назоваха фирмите кандидатки.

Репортер на „Струма” научи, че една от фирмите – „Тонал” ЕООД е регистирана през 2013 г. в Перник, но през 2014 г. е сменила адресната регистрация на ул. „Победа” 36 в Сапарева баня. На тази улица живее бившият кмет на общината Сашо Иванов. Попитан кои са собствениците на фирмата, регистрирана на неговата улица, екскметът отговори: „На същия адрес живеят двама братя, единият от които в момента е в чужбина. Не виждам други хора в къщата им”.

Както „Струма” писа, фирма „Тонал” поиска разрешение от общината да използва минерална вода за планирания старчески дом. Общинските съветници на свое заседание отказаха разрешението с мотива, че все още не е започнат строеж, а и количеството минерална вода е малко. Приоритет за ползване на минералната вода са големи обекти, които ще изграждат големи хотели.

Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев коментира големия интерес за построяване на старчески домове в курортният град така: „От Държавен фонд „Земеделие” се отпускат средства за построяване на старчески домове и други социални заведения. Тези, които имат възможност, се възползват от предоставената им възможност”.

Бившият кмет на Сапарева баня Сашо Иванов, който управлява курортната община 4 мандата, също направи коментар: „В момента приоритет по европейските фондове са изграждане на старчески домове и други социални заведения. Доскоро приоритет бяха къщите за гости с цел да се развият селските райони. Построените къщи са длъжни 5 г. да извършват дейността, за която са отпуснати средствата. След този срок най- вероятно е старческите домове да се превърнат в къщи за гости”.

Както „Струма” писа, фолкпевецът Борис Дали, който е роден в Бобов дол, купи за 200 000 лв. етаж от затворената преди години общинска болница. По европейска програма са му отпуснати 200 000 евро, с които да построи старческия дом.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене