Гърци на шопинг в Пиринско за Гергьовден

евро

Търговци в Пиринския край очакват наплив от гръцки туристи преди Гергьовден. Те се надяват на добри обороти благодарение на клиенти от южната ни съседка, пишеstandartnews.com. В последните месеци все повече гърци от пограничните селища пазаруват евтино в магазините в региона. Най-много са в Петрич, Сандански и Гоце Делчев. Доста от собствениците на обекти в тези градове признават, че разчитат на елините, за да вържат двата края и да припечелят нещо. Жители на Северна Гърция се кооперират по 3-4 души в един автомобил, за да им излезе доста по-тънко и разходът за гориво.

„Ние имаме късмет, че сме съвсем близо до границата с България. Не само се възползваме от евтините ви храни, но и се обличаме с дрехи от вашите бутици. Блузките тук са по 3-4 евро, а при нас са от 10 евро нагоре“, обясняват гърците. Те купуват и много сувенири за празника. Посещават манастири и църкви, редят се на опашка пред храмовете.

 

Все по-често в Петрич и Сандански пристигат десетки автобуси, повечето пълни с гръцки пенсионери. Възрастните хора си организират екскурзии за един ден. А целта на пътуването им е да обиколят магазините в търсене на по-евтина храна за християнския празник.

„Купуват най-вече агнешко месо, но вземат и плодове, и зеленчуци, други хранителни продукти, които са им на сметка. За нас е важно, че оставят стотици хиляди евро тук“, твърдят търговци в Сандански. И признават, че ще вдигнат оборота в навечерието на Гергьовден с помощта на гръцките клиенти.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене