Пускат резервен паркинг за 500 коли над Рилския манастир

Очакваният голям приток на автомобили към Рилския манастир в празничните дни около Възкресение Христово налага отварянето на резервен паркинг, намиращ се в бивш къмпинг на брега на река Рилска, казаха от полицията. Паркингът е с капацитет до 500 места и се намира на около 1 км от Светата обител. Теренът е без асфалтово покритие и без други сгоди, но все пак ще спести излишни нерви на поклонници и туристи в намирането на място за паркиране. След паркирането обаче водачът трябва да върви над 1 километър пеша до манастира.

Платеният паркинг на Рилския манастир е за около 40 превозни средства при Дупнишката порта и трудно покрива нуждите на туристическия поток, особено пък в празничните дни. Това принуждава шофьорите да оставят колите си по пътните платна, което пък води до задръствания и пречи на пешеходците. Таксата за паркинга пред манастира е 5 лв. за леки автомобили и 10 лева за автобуси, независимо от престоя. За момента не е ясно дали ще бъде въведена такса за престой и на резервния паркинг.

От областната дирекция на полицията в Кюстендил обявиха, че ще се осигури засилено присъствие за гарантиране сигурността на посетителите. Засилен контрол ще има и на движението по направлението Кочериново – Рила – Рилски манастир, както и около самата обител. В четвъртък след обяд ще стане ясно дали ще е отворен за нормално движение участъкът от около 250 метра над село Пастра, където тази седмица се разчистват паднали скали. В този участък е въведена временна организация на движението и ограничение на скоростта до 40 километра в час.

В петък, събота, неделя и през празниците няма да се извършват строителни дейности, обявиха от АПИ.

Все още не е ясно обаче дали ще се използват двете ленти за движение над Пастра, или само едната, както е повече от година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене